Şiddet bitsin çağrısı
5 yılda 52 bin 945 sağlık çalışanı şiddet gördü. Sağlık alanında çalışanlar önleyici yasanın bir an önce çıkarılmasını istediler.
Şeyma PaşayiğitAKP hükümetinin 2002’de getirdiği “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle birlikte ölüm olayları da sık yaşanır hale geldi. Hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanları, birçok meslek grubundan 16 kat daha fazla şiddetle karşılaşıyor. Şiddet, sağlık çalışanları için en önemli mesleki risk. Sağlık Bakanlığı’nın “Beyaz Kod” verilerine göre; son beş yılda 1 Haziran 2012 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında 52 bin 945 sağlık çalışanı fiziksel şiddete maruz kaldı. Son olarak Bitlis’te yaşanan olayın ardından Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri’ndeki sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı. “Aşıların İsrail ve Amerika malı olduğu, zeka geriliği ve kısırlık yaptığını” iddia ederek bebeğine aşı yapılmasını istemeyen şahıs, Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi’ne kesici aletle girerek hekimleri ölümle tehdit etti. Yaşanan olayın ardından sık sık şiddete maruz kaldıklarını belirten çalışanlar, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkmasını istedi.
İş kazası değil!
Sağlıkta Şiddet Çalışma Grubu’nu oluşturan Doktor Hasan Oğan, sağlıkta şiddetin iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “İş yerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve şiddetin iş kazası olarak sayılmaması önemli iki unsur. İş kazası tanımına göre tüm iş yerinde gerçekleşen şiddet olayları, iş kazası olarak tanımlanıyor fakat bizim ülkemizde iş kazası olarak tanımlanmıyor ve iş yerinin sorumluları bu konudan kendilerini dışlamış duruyorlar. Para işlerinin ortadan kalkması gerekiyor. Güvenlik işlemlerinin artırılması gerekiyor. Hekim ve diğer sağlık çalışanlarının yoğun çalışma saatlerinin stardartlara indirilmesi gerekiyor” dedi. Özellikle acil nöbetinde olan çalışanların şiddete uğrama korkusu içinde olduğunu belirten Oğan, “Sağlıkta şiddet eskiden beri vardı ama 2002’den sonra artış gösterdi” ifadelerini kullandı. “Şiddete sıfır tolerans” kavramını anlatan Oğan, “Hükümetin ve şiddete uğrayanın kesinlikle tolerans göstermemesi gerekiyor. Burada en büyük sıkıntımız sağlık çalışanları şiddet gördüğünde idareciler, yöneticiler örtbas etmek istiyorlar. Bu şiddetin sürmesindeki en büyük neden” diye konuştu.