‘Şiddet bile olsa eylem haktır’
Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de haklarında dava açılan 173 kişi 14 Kasım’daki duruşmada “ifade özgürlüklerini kullandıkları” gerekçesiyle beraat ederken, mahkeme sanıkların somut delil olmadan sadece sokakta bulundukları için gözaltına alındığını ifade etti. Gerekçeli kararda, eylemciler tarafından şiddete başvurulmuş olsa dahi, yapılan eylemin bir hak olmaktan çıkmayacağı vurgulandı.
Can Hacıoğlu/Cumhuriyet
Gezi Direnişine destek eylemlerine katıldıkları için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “kamu malına zarar verme” ve “etkin direnme” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle haklarında dava açılan 173 kişi, 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 14 Kasım’da görülen duruşmada mahkemenin “ifade özgürlüklerini kullandıkları”na hükmetmesiyle beraat etti. Sanıkların, gözaltına alınırken ve karakolda kötü muamele ve işkence gördüklerini belirtmesi görevli hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme gerekçeli kararında da özgürlüklere vurgu yaptı. Kararda, çoğu sanığa savunmaları bile alınmadan dava açıldığı, farklı mahallerde gözaltına alınan ve birbirlerini tanımadan eyleme katılan kişilerin aynı amaçla hareket etmiş gibi suçlandığı ifade edildi. Sanıklar arasında eyleme katılmayanların bile olduğu vurgulanarak, “Sadece gece sokakta görülmeleri üzerine, başkaca somut ve bir delil olmaksızın sokakta bulunmalarından kaynaklı haklarında gözaltı işlemi uygulandığı anlaşılmıştır” denildi.
Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına vurgu yapılarak, bir protesto eyleminde şiddet hareketlerinin meydana gelmiş olmasının, sırf eyleme destek vermek için gelenlerin hakkını ortadan kaldırmayacağına dikkat çekildi. Kararda, “Sanıkların sırf gösteriye katılmak veyahut pasif olarak da olsa şiddet hareketlerini içerir mahallerde bulunduğunun tespiti, bireyin toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkını ortadan kaldırmaz, sanıkların gösteri ve yürüyüşe katılımlarının sözleşmenin 10. ve 11. maddesinde koruma altına alınan ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkını ortaya koyar. Bu haliyle eylemlerin suç teşkil etmediği kanaatine varılmış ve sanıkların beraatına karar verilmiştir” denildi.