Siber savaşta ABD intikamı
Sony’nin hack’lenmesi skandalının faili K. Kore’nin interneti 9.5 saat çökertildi. ABD misillemeyi yalanlamıyor.
cumhuriyet.com.trSony Pictures’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a yönelik suikast sahnelerinin yer aldığı “The Interview” (Röportaj) filmi yüzünden kopan “siber savaş” kızışıyor. Sony Pictures’ın hack’lenmesi ve tehditler sonucu filmi geri çekmesi üzerine cuma günü ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore’yi sorumlu tutup “orantılı karşılık” tehdidinde bulunmuştu. Ardından Kuzey Kore’nin internet hizmetlerinin 9.5 saat tümüyle kapanması, “göze göz dişe diş” yorumlarına yol açtı. ABD Dışişleri misillemeyi yalanlamayan manidar bir açıklama yaptı: “Kamuoyu önünde olası karşılık seçenekleriyle ilgili operasyonel ayrıntıları tartışmayız ya da bu tür haberler hakkında yorum yapmayız, tek söyleyebileceğimiz, hayata geçirdiğimiz karşılıkların bazısını görebilirsiniz, bazısını göremeyebilirsiniz.”
Çin çifte ithamı yalanladı
Kim Jong-un başkanlığında toplanan Ulusal Savunma Komisyonu, ABD anakarasına saldırı tehditleri savurdu. Siber güvenlik firmalarına göre, Kuzey Kore’ye haftasonu başlayan saldırı şiddetlenerek
pazartesi gecesi interneti tümüyle çökertti. 9.5 saat sonra, salı günü devlete bağlı Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) ve Rodong Sinmun gazetesinin web siteleri geri geldi ama diğer sitelere ulaşılamadığından tam düzelme sağlanamadı.
Kuzey Kore internetini yöneten Yıldız Ortak Girişimleri’nin (SJV) tek hizmet sağlayıcısı ve ağ yönlendiricisi var: Çin Unicom. ABD’li yetkililer, perşembe Obama yönetiminin, Çin’den, Kuzey Kore’nin hizmet ve yönlendiricilerinin kapatılması için yardım etmesini ve ülkede faaliyet gösteren Kuzey Koreli hacker’ları saptayıp Pyongyang’a geri göndermesini talep ettiğini söyledi. Böylece Pekin’in Pyongyang’a bu tür eylemlerin hoşgörülmeyeceği yönünde güçlü mesaj vermesinin istendiğini belirtti. ABD taleplerine doğrudan yanıt vermediği kaydedilen Pekin, pazartesi Sony’ye saldırıdan Kuzey Kore’nin sorumlu olduğuna dair kanıt bulunmadığını, ama her tür siber saldırıya karşı olduğunu duyurmuştu. Bazı ABD’li yetkililerin iddiaları üzerine dün Çin Dışişleri hem Kuzey Kore’nin internetinin çökertilmesi hem de Sony’ye saldırılarda rol aldıklarıyla ilgili haberleri “sorumsuzluk” diyerek reddetti.
Elitler erişebiliyor
Kuzey Kore’ye saldırıyı ABD’nin yaptığına dair de kanıt yok. Dünyadan tecrit haldeki Kuzey Kore’nin 24 milyonluk nüfusun 1 milyondan fazlası cep telefonu kullanıyor, ama ne ülke dışını arayabiliyorlar ne de dışarıdan aranabiliyor. Elitler hariç sıradan vatandaşın “world wide web” erişimi engelleniyor. haber siteleri ile bir yemek pişirme sitesine erişilebiliyor. Kablosuz internet bağlantısı olan elçiliklerin çevresindeki evlere büyük talep olduğunu fark eden rejim, wifi’i kapatılması talimatı gönderdi.
‘Dileyen çökertebilir’
Dolayısıyla siber güvenlik uzmanları, Kuzey Kore’yi “çökertmek” için bir devletin seferber olmasının gerekmediği, bir hacker ya da grubunun “botnet” kullanarak bunu yapabileceğini aktardı. Arbor
Networks’ün güvenlik araştırmaları başkanı Dan Holden, “Röportaj filmini izleyemediğine sinirlenen herhangi biri de yapmış olabilir” dedi. Siber güvenlik uzmanlarına göre asıl sorun, bu tür saldırıların artık ana akım haline gelmesi.
Öte yandan Pyongyang, BM’de de eleştirilerin hedefi. BM Genel Kurulu’nun 120 bin kişinin işkence, tecavüz ve toplu infazlara maruz kaldığı kamplar üzerinden Kuzey Kore’nin Uluslararası Ceza
Mahkemesi’ne sevk edilmesi talebi Güvenlik Konseyi’nde görüşülüyor. Toplantıda ABD , Kuzey Kore’yi “vatandaşlarına kâbusu yaşatmakla” suçladı. Pyongyang ise ABD Senatosu’nun CIA işkenceleriyle ilgili raporu üzerinden Washington’ın yargılanması çağrısı yapıyor.