SGK ölüyü tedavi etti

Sayıştay’ın 2015 denetim raporları kamu kurumlarının içler acısı halini gözler önüne serdi.

Mustafa Çakır

Sayıştay’ın devlet kurumlarına ilişkin 2015 yılı denetim raporları, usulsüzlüleri de gözler önüne serdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi bulunan sağlık kuruluşlarının “ölmüş kişilere sağlık hizmeti verilmiş gibi” fatura düzenledikleri belirlendi. Bu durum Sayıştay tarafından bildirilmiş olmasına karşın SGK bu kurumlarla yeniden sözleşme imzaladı. Bu kurumlara ödeme yapılmaya da devam edildi.

Sayıştay, SGK denetiminde mevzuata aykırı birçok uygulama saptadı. Toplam 81 bulguya yer verilen Sayıştay’ın SGK denetim raporunda, kurumun mali rapor ve tablolarının “doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varıldığına” vurgu yapıldı. Kurum alacaklarının tahsilatında zafiyet bulunduğuna işaret eden Sayıştay, icra takibindeki toplam 39.4 milyar lira tutarındaki alacağın mali tablolarda raporlanmadığını vurguladı.

SGK ile sözleşmeli sağlık kuruluşları tarafından üretilen sağlık verilerinin incelenmesi sonucu, “ölmüş kişilere sağlık hizmeti verilmiş gibi” fatura düzenlendiği belirlendi. Söz konusu faturalandırmaları gerçekleştiren Şanlıurfa’da 40, Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Kırşehir’de 1’er olmak üzere 44 sağlık kuruluşu tespit edildi. Bu sağlık kuruluşlarından 30 tanesinin geçen yıl da ölü kişiler adına fatura düzenlediği ve bu konunun Sayıştay tarafından SGK’ye iletildiğine dikkat çekildi. Buna karşın SGK ile sözleşmelerinin devam ettiği, 2016 yılında yeni sözleşme imzaladıkları, dolayısıyla bu kuruluşlara SGK tarafından ödeme yapılmaya devam edildiği belirtildi.

Kurumla sözleşmeli bazı sağlık kurumlarının, mevzuat hükümlerine aykırı olarak aynı hastalara aynı gün içerisinde “tanıya dayalı işlem ile ayaktan başvuru işlemi” faturalandırdığı ve SGK’nin fatura incelemesi sırasında bunlardan kesinti yapmadığı belirlendi. SGK ile sözleşmeli bazı sağlık hizmet sunucularının, kemik iliği nakli paket fiyatlarına her türlü tetkik, tahlil, işlem, kan ve kan bileşenleri, tıbbi malzeme, ilaç ve komplikasyon tedavisine ilişkin ücretler dahil olmasına rağmen bunları SGK’ye fatura ettikleri tespit edildi. Bu kapsamda 2015 yılında 147 bin 776 işlem fatura edildi. Bunların 33 bin 300 adedi SGK’nin MEDULA sistemi tarafından örneklenerek SGK tarafından incelendi. Ancak incelenen işlemlerin 31 bin 738’i hatalı olmalarına karşın uygun bulunarak sağlık kurumlarına ödeme yapıldı.

Cezalar kimin hesabında?

Sayıştay’ın Türkiye İş Kurumu (İŞ- KUR) raporunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşra faaliyetlerini yürütmekle görevli olan İŞKUR’un bu faaliyetler kapsamında bakanlık adına kestiği idari para cezalarını, genel bütçeye aktarmayarak kendi bütçesine gelir kaydettiğine dikkat çekildi. Raporda, Türkiye Ulusal Ajansı ile Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlükleri arasında imzalanan protokollere istinaden yürütülen projeler kapsamında, kurum emanet hesaplarına alınan Avro cinsinden paranın, kurum banka hesaplarından çıkarılarak resmi yetkisi (muhasebeci, mutemet vb.) olmayan ve yasaların öngördüğü şekilde yetkili kılınmamış kişilerin hesaplarına aktarıldığı ve proje kapsamındaki harcamaların da bu hesaplardan yapıldığına işaret edildi. Raporda, İŞKUR’un 2015 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının “doğru ve güvenilir bilgi içermediği” ifade edildi.

İşçinin parası uçtu

Sayıştay’ın işçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları Türkiye İş Kurumu İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin raporunda da dikkat çeken saptamalara yer verildi. Raporda, fon yönetim kurulu tarafından mal ve hizmet alım giderleri ile cari transferler tertibinden toplam 6.3 milyar lira ödeneğin kullanılmasına karar verilmesine karşın yapılan harcama toplamının 7.3 milyar lira olduğuna dikkat çekildi. Raporda, yönetim kurulu kararı olmaksızın yaklaşık 1 milyar lira harcama yapıldığı belirtildi. Fon alacaklarının sınıflandırma ve tutar bakımından doğru, tam ve gerçeğe uygun durumu yansıtmadığına işaret edilen raporda, “SGK tarafından tahakkuku yapılıp tahsilatı yapılmayan işsizlik sigortası prim alacaklarıyla ilgili olarak 31.12.2006 tarihinden sonra SGK’den bilgi alınamaması sebebiyle fon bilançosunda alacaklar hesabı altında takip edilen 553 milyon 16 bin 721,18 TL güncel tutarı yansıtmamaktadır” denildi.