"SGK bizi doğruladı"
Türk Eczacıları Birliği (TEB) G2D etiketli ilaçlarla ilgili SGK'nın yaptığı açıklamayı değerlendirerek, kurumun yaptığı açıklamanın kendi iddialarını desteklediğini savundu. TEB, "SGK'nın açıklaması iddialarımızı doğrularken, hastaların ve eczacıların sorunlarına bir çözüm üretmedi" diye konuştu.
cumhuriyet.com.trTEB Merkez Heyeti yazılı bir açıklama yaparak, SGK'nın G2D etiketli ilaçlarla ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Açıklamada, "Yeni yılda, yine eczacıları ve vatandaşı mağdur eden bir uygulamaya imza atan Sosyal Güvenlik Kurumu, son açıklaması ile beklendiği gibi eczacıların ve Türk Eczacıları Birliği'nin kamuoyunu kasıtlı bir biçimde yanılttığını ileri sürmektedir. Bugün 15 milyonu eczane stoklarında olmak üzere toplamda yaklaşık 100 milyon kutu G2D etiketli ilaç bulunmaktadır. SGK, 30 Aralık'ta yayımladığı Genelge ile 1 Ocak'tan itibaren bu ürünler için geri ödeme yapmayacağını duyurmuştur" denildi.
"15 aydır konuyu eczacıların bildiği iddia ediliyor"
TEB, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "milyonlarca vatandaşı ve binlerce eczacıyı belirsizliğe sürüklediğini" söylediği 30 Aralık tarihli genelgesinden daha şaşırtıcı bir biçimde, G2D'li ürünlerin SGK tarafından kabul edilmeyeceğinin 15 aydır bilindiğinin iddia edildiğini ifade etti. TEB açıklamasında, "Ancak 1 Eylül 2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzası ile yayımlanmış, genelgeden sonra SGK'nın konuya ilişkin hiçbir açıklaması bulunmamaktadır. Söz konusu genelgede, G2D etiketli ilaçların son kullanım tarihlerine kadar, eczanelerden satışının uygun olduğu belirtilmektedir" denildi.
Devletin kural koyucu kurumları arasında tutarlılık olmasını beklediklerini ifade eden TEB, bu nedenle 30 Aralık 2010 tarihine kadar G2D etiketli ilaçların sunumunda herhangi bir sorun olmayacağı gerçeğinden hareket ettiklerini dile getirdi. TEB, "Eğer iddia edildiği gibi 1 Eylül 2010 düzenlemesinin SGK tarafından göz ardı edileceği bilinseydi, bunca zamandır eczacılar ve tüm dağıtım kanalları G2D'li ürünleri stoklarında tutmaya devam eder miydi?" diye konuştu.
İlaçların yüzde 90'ı sosyal güvenlik kapsamında
Türkiye'de eczanelerden sunulan ilaçların yüzde 90'ından fazlasının alıcısının kamu olduğunu ifade eden TEB, Sosyal güvenlik kapsamındaki ve yeşil karta tabi hastaların ilaçlarının geri ödemesinin SGK'nın belirlemiş olduğu kurallara göre yapılmakta olduğunu ifade etti. Yani ilaçların yüzde 90'ından fazlasının sosyal güvenlik kapsamında alınmakta olduğunu dile getiren TEB, "Sağlık otoritesi tarafından son kullanım tarihine kadar hastaya sunumuna izin verilmiş, milli servetin bir parçası olan milyonlarca kutu ilacın, Türkiye'nin bu gerçeği göz önüne alındığında; geri ödeme kurumu tarafından kabul edilmemesi demek vatandaşın bu ilacı parasını ödeyerek almasından başka bir anlam taşımamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerince basında ifade edildiği gibi, hastalarımızın deyim yerindeyse kapı kapı dolaşarak ilaç araması ise; sağlık ve eczacılık gerçeği ile bağdaşmadığı gibi, hastalar için zulüm demektir" dedi.