SGK Başkanı'ndan önemli açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, KEY ödemelerinde geçmiş dönemlerde listeler yapılarak, ilgili yerlere gönderildiğini ve ödemelerin, itirazların ve itirazlar üzerine yeni listelerin yapıldığını kaydederek, son ödemede de, listede adı olan olmayan herkesin SGK'ye müraacat ettiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, basınla düzenlediği sohbet toplantısında son ödemeyle ilgili olarak da listede adı olan olmayan herkesin SGK'ye müraacat ettiğini bildirdi. Zararsız, sadece işçi ve emeklilerin SGK'ye, diğer KEY alacaklılarının çalıştıkları kuruma müraccat etmeleri gerektiğini söyledi.
 

"Olumsuzluk hemen, olumlu müdahale yıllar sonra etkiliyor"

Zararsız, sosyal güvenlik sistemiyle kamu personel sistemine yapılacak bütün olumsuz müdahalelerin sonucunu anında gösterdiğini, bu alanda yapılacak müdahalelerin olumlu sonuçlarının ise en erken 15 -20 sene sonra ortaya çıktığını kaydetti. Zararsız SGK'nin işçi ve emeklilerin KEY ödemelerini düzenlemekle yetkilendirilmiş bir kurum olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların hesaplarını takip eden bir kurumuz, memur olarak çalışanların KEY ödeme ve kesintilerinde bir herhangi bir yetkimiz bulunmuyor. Bütün memurlar bize müracaat ediyor. KEY ödemelerinde 6 bin 900 civarında kurum sorumlu. Biz sadece bu kurumlardan biriyiz. Ama bütün insanlar sadece bize yöneliyor. Yayınlanan listelerde yapılan ödemelerde adı çıkmayan kişiler, kesintinin yapıldığı yıllar itibariyle hangi kurumlarda çalışıyorsa, oraya müraacat etmeleri gerekiyor. İşçiler ve emekliler bize müracaat edecek. KEY kesintisinin yapıldığı dönemde işçi ve emekli olanlar bize başvuracak. Son gönderdiğimiz listede 2 yüz 22 bin civarında yanlışlık olduğu düşünen müracaat söz konusu. Ama 1.6 milyon kişi için 2 yüz 22 bin civarında liste geri gönderildi. Kontrol ediliyor, tekrar Emlak Bankası'na gönderilecek. Bu yeni düzenlemeyle 3 kez liste ilave edilecek. İnsanlar 3 kez itiraz etme hakkına kavuştu."

 

"Yeniden yapılandırma baskısı altındayız"

Zararsız, yeniden yapılandırma ve geçmişe dönük hizmet borçlandırması uygulanmasına sıcak bakmadığını ifade ederek, yeniden yapılandırmanın düzenli ödeme yapan insanlara karşı gayri adil bir uygulama meydana getirdiğine dikkat çekti. Zararsız şöyle dedi:

"Biri sıkışıyor bir yerlerden bulup ödemesini yapıyor. Zamanında primini yatırıyor diğer insan nasıl olsa iki yılda bir af çıkıyor diye primini yatırmıyor. Biz düzenli olarak ödeme alışkanlığı bulunan insanı cezanlandırmış oluyoruz. Bu nedenle borçların yeniden yapılandırılması veya geçmişe dönük hizmet borçlandırması konusunda bizim herhangi bir çalışmamız söz konusu değil. Bu düzenli prim ödeme alışkanlığını olumsuz etkileyen bir şey."
 

"Hizmet borçlandırmasına karşı olumsuz bir tutum içindeyiz"

Zararsız, 2008 yılındaki yapılandırmanın yarısına yakınının bozulduğunu söyleyerek, özellikle de hizmet borçlandırmasında daha olumsuz bir tutumları olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü hizmet borçlandırması yoluyla ödenen rakamlar, çok kısa süre içinde aylık olark geri alınıyor. Bu da kurumun aktüaryal dengelerini olumsuz yönde etkiliyor. Yapılandırmaya giren insanların ödemelerindeki aksaklıklar ayrı konu, sıfırdan birikmiş borçların yapılandırması ayrı konu. Bizim gündemimizde ikisi anlamında da bir çalışma yok."
 

SGK borç yüzünden yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirdi

Bir gazetecinin "Kriz gibi olağanüstü bir koşulda, işçi de çıkarmayana bir ödeme kolaylığı olacak mı?" sorusuna Zararsız, şöyle yanıt verdi:

"Amme Alacaklarının Tahsilatı Kanunu'na göre insanlar müracaat edip 36 aya kadar borçlarını tecil edip, taksitlendirme imkanına sahip. Bir Bakanlar Kurulu Kararnamesi'yle de gecikme zammı uygulamamız kendi kanunumuzla özel olarak düzenlenmiş. İlk 3 ay yüzde 3'e otomatik olarak gecikme zammı uygulanıyor. Diğer aylarda ise devlet iç borçlanma senetlerinde oluşan faiz oranı kadar gecikme zammı uygulanıyor. İlk üç aydaki yüzde 3'lik gecikme zammını yüzde 2'ye indirmek üzere Bakanlar Kurulu kararnamesi çıkacak. Böyle bir kolaylık da sağlamış olacağız."

ararsız, 2008 dönemi itibarıyla hem SSK hem Bağ-Kur kapsamında Mart'ta elde edilen rakamları açıkladı. Buna göre Mart itibarıyla yeniden yapılandırma çerçevesinde başvuran toplam işveren ve sigortalı sayısı 1 milyon 352 bin 517, yapılandırılan alacak tutarı 23.259 milyar TL, tahsil edilmesi gereken alacak tutarı 14.632 milyar TL, bu rakamdan tahsil edilen tutar, 7.570 milyar TL, yapılandırılması bozulan alacak miktarı ise, 7.194 milyar TL oldu. Emin Zararsız, Ocak ve Şubat aylarında SGK'nın tahsilatı ve gelirin gideri karşılama oranında artma olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin "Yapılandırmaya başlayıp da elinde olmayan sebeplerle ödeyemeyenler için özel bir düzenleme olacak mı?" sorusuna Zararsız, idare olarak bu konuda yetkilerinin olmadığını kaydederek, konuyla ilgili düzenlemenin kesin olduğunu dile getirdi.

Zararsız, tahsilatı aksatanın yapılandırmasının bozulacağını belirterek, ödenen toplam paranın borca mahsup edilerek tekrar başa dönülmesi şeklinde yapılan bir düzenleme olduğunu kaydetti. Zararsız, idare olarak bu kolaylığı sağlayacak yetkileri bulunmadığını ifade etti.

"36 ay taksitlendirmeye başvuranlar ilk taksitten itibaren sağlık hakkından yararlanacak"


Primlerini taksitlendirenlerin ne zamandan itibaren sağlık hakkından yararlanacağı" sorusuna Zararsız, şöyle yanıt verdi:

"Bu sadece Bağ-Kur'lular için geçerli değil, kuruma borcu olan ister işçi pozisyonunda, ister kendi nam ve hesabına, isterse isteğe bağlı sigortalı olsun borcu olan bütün insanların 6183 sayılı yasa uyarınca müracaat edip taksitlendirme yapmaları mümkün. 36 ay taksitlendirmeye müracaat eden insanların sağlık hizmetlerini alması konusunda da herhangi bir engel söz konusu olmayacak. 36 ay taksite bağlanarak ödemelerini düzenli olarak yapanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için şu anda bir çalışmamız var. İlk taksiti ödediği andan itibaren başlayacak. 36 ayı beklemeyeceğiz."

Amme Alacakları Kanunu'na göre yeniden taksitlendirme imkanının bir banka kredisi almaktan daha maliyetli olduğu yönündeki bir soru üzerine Zararsız, "Amme alacakları yetkisi Maliye Bakanlığı'nda, orada da faizlerin düşürülmesi için çalışma devam ediyor. Eğer faizler düşürülürse ticari kredilerden bir miktar üstte olabilir. Ama yine de bu avantajdır" dedi.

"36 aya müracat etmiş kişiler teşvikten yararlanacak"

Zararsız, 36 aya müracaat etmiş kişiye teşviklerden yararlanma konusunda da bir imkan getirmeyi düşündüklerini açıklayarak, kuruma borcu olanların teşviklerden yararlanmasının söz konusu olmadığını söyledi. Zararsız, 36 ay taksitlendirmeye müracaat edip, taksitlendirmeyi kabul eden insanların teşvikten yararlanabilmesi için düzenleme yaptıklarını bildirdi. 36 ayda yüzde 3 faizin mümkün görünmediği yönündeki bir soruya Zararsız, "Biz ilk üç ayda yüksek bir faiz kullanıyoruz. 11. aydan itibaren eşitleniyor. Ve 11 aydan sonra yürüyen faiz bizim sistemimizde yürüyen faiz Amme Alacakları çerçevesinde yürüyen faizden daha düşük" dedi.

Zararsız, 36 taksitlendirmeyle ilgili il müdürlüklerinin genelgeyle bilgilendirildiğini ve belli bir orana kadar yetkilendirildiğini dile getirdi. Borcu olanların kamu ihalelerine giremediği yönündeki bir soruya Zararsız, "'Borcu yoktur' yerine 'şu kadar borcu vardır' diye bir yazı vereceğiz. Bu konuyla ilgili alt yapıyı oluşturmak üzereyiz. Hiç borcu yoksa ya 'hiç borcu yoktur' diyeceğiz ya da 'bu kadar borcu vardır' diyeceğiz."