Seviye 5'e yükseltildi
Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesini 4'ten 5'e yükseltti. Japonya, çözüm için ABD'den yardım talep etti.
cumhuriyet.com.trUluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima Daiiçi'deki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 5'e yükseltildiğini bildirdi.
Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.
En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.
Ölenlerin sayısı 7 bine yaklaştı
Japonya'da geçen hafta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 6911'e yükseldi. Polis, 10.754 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.
Japon yetkililer, depremdeki kayıplardan bazılarının felaket bölgesinde olmayabileceğini, bu kişileri tsunaminin denize sürüklemiş olmasının muhtemel olduğunu, 2004 yılındaki büyük tsunami felaketinde olduğu gibi, kayıpların çoğunun cesedinin bulunamayacağını belirtiyor.
Japonya Başbakanı Naoto Kan
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Japonya'nın yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Japon ulusal televizyonundan yaptığı konuşmada, Japon halkını birlik olmaya çağıran Kan, ''Japonya'yı sıfırdan başlayarak yeniden inşa edeceğiz. Hepimiz bu kararlılığı paylaşmak zorundayız'' dedi.
Konuşmasında Japon halkının cesaretinin kırılmamasını isteyen Kan, Japonların ''tıpkı geçmişte olduğu gibi tüm gücüyle çalışarak Japonya'yı yeniden inşa edeceğini'' belirtti.
Kan, Japonya'da meydana gelen deprem, tsunami felaketi ve bunun sonucu ortaya çıkan nükleer krizin Japon halkı için büyük bir imtihan olduğunu söyledi.
ABD'den yardım istediler
Fukuşima nükleer santralinin reaktörlerinde peşpeşe meydana gelen sorunları uzun süre tek başına çözmeyi deneyen Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, üçüncü reaktördeki sorunu çözmenin birinci öncelikleri olduğunu söyledi.
Kompleksin tehlikeli biçimde aşırı derecede ısınması üzerine Washington yönetiminden yardım istediklerini söyleyen Edano, ABD ile konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini kaydetti.
Bu arada Amerikan ordusuna ait itfaiye arabalarının 3 Nolu reaktöre su püskürttüğü, ancak araçları Japon işçilerin kullandığı belirtildi. İtfaiye arabalarının acil durum görevlilerine, nispeten radyasyondan uzak kalmaları imkanı verdiği kaydediliyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ise Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, çok ciddi bir kazayla karşı karşıya olduklarını belirterek, bunun sadece Japonya'nın üstesinden gelebileceği birşey olmadığını, tüm dünya halklarının ve felaket bölgelerindeki halkların Japonya ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.
Fukuşima'nın 3 Nolu reaktöründe su eksikliği nedeniyle durumun çok ciddi olduğu, yeterince su olmazsa yakıt çubuklarının daha da fazla ısınacağı ve radyasyon yayacağı bildiriliyor.