Sevenleri Butto'yu unutmadı
Pakistan'ın suikaste kurban giden eski Başbakanı Benazir Butto ölümünün birinci yıl dönümünde anılıyor. Pakistan'ın ilk kadın başkanı olan ve hayatı siyasi çalkantılarla geçen Butto'yu anmak için kabri başında 200 binden fazla seveni akın etti.
cumhuriyet.com.trBenazir Butto'yu ölümünün birinci yıl dönümünde anmak için 200 bin kadar kişi, Butto'nun Garhi Huda Bakş köyündeki kabri başında toplandı. Kilometrelerce yol yürüyerek, Butto'nun köyünde toplanan çok sayıda kişinin Butto'nun çiçeklerle bezenmiş kabrini öptüğü, baş ve göğüslerini dövdüğü ve ağıtlar yaktığı dikkati çekti.
Butto'nun ölümünden sonra partinin başına geçen ve geçen Eylül'de devlet başkanı seçilen Asıf Ali Zerdari'nin de eşinin ölüm yıl dönümü dolayısıyla konuşma yapması bekleniyor.
Benazir Butto, 27 Aralık 2007'de Ravalpindi'de seçim mitinginden ayrıldığı sırada uğradığı silahlı ve bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Lideri olduğu Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) parlamento seçimlerinde yeniden iktidara gelmesi için kampanyasını sürdüren Butto'nun öldürülmesi dünyada şok etkisi yaratmıştı.
Benazir Butto Portre
Siyasi çalkantılarla dolu bir hayat
1953'te Karaçi'de toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Benazir Butto , dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü. Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir, 1971'de Harvard Üniversitesi'ni bırakarak, Batı Pakistan savunma bakanı olarak Birleşmiş Milletler'de temaslar kurmak üzere New York'a gitmek zorunda kalan babasının yardımcılığını yaptı. İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde eğitim gören Butto, Avrupa'da ve ABD'de geçirdiği dönemde Batılı bir yaşam tarzı sürdü.
Müslüman bir ülkede ilk kadın başbakan
Eğitimini tamamladıktan sonra, ordunun başındaki General Ziya ül Hak'ın askeri darbesinden hemen önce 1977'de ülkesine dönen Butto, babasının askeri yönetimce 1979'da Ravalpindi'de idam edilmesinin ardından Halk Partisi'nin liderliğini üstlendi. Üç yılı aşkın süre ev hapsinde tutulan Butto, 1984'te serbest bırakılmasından sonra İngiltere'ye taşındı ve burada Halk Partisi liderliğini sürdürdü. 1986'da ülkesine dönen ve destekçileri tarafından coşkuyla karşılanan Benazir Butto, General Ziya ül Hak'ın uçak kazasında ölmesinden sonra 1988'de Müslüman bir ülkenin ilk kadın başbakanı oldu.
Butto, 1990'da askeri güçlerin desteklediği dönemin Devlet Başkanı Gulam İshak Han tarafından, yolsuzluk suçlamasıyla görevden alındı. Eski başbakanlardan Navaz Şerif'in ardından 1993'te tekrar iktidara gelen Butto, bundan sonraki başbakanlık girişimlerinde yolsuzluk suçlamaları nedeniyle başarılı olamadı ve 1996'da iktidarı Şerif'e kaptırdı.
Yolsuzluk suçlamaları
Butto ile yatırım bakanlığına getirdiği kocası Asıf Ali Zerdari , yolsuzluk suçlamasıyla 1999'da beşer yıl hapis ve para cezasına çarptırıldı. 1999'da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrasında Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı. Mahkûm olduğu dönemde yurtdışında olan Butto, ülkesine dönmemeyi tercih etti ve 8 yıl İngiltere'de sürgün hayatı yaşadı. Benazir Butto, 2006'da rakibi Navaz Şerif ile birlikte Demokrasinin Yeniden Tesisi İttifakı'na katıldı; ancak iki lider Müşerref'e karşı oluşturulacak stratejide anlaşma sağlayamadı.
Sivil yönetimde ısrar eden Butto ailesinin orduyla yıldızı hiç barışmadı. Benazir Butto'nun kardeşi Şah Nevaz 1985'te Fransa'da evinde zehirlenerek, ağabeyi Murtaza da 1996'da Karaçi'de polislerin ateş açması sonucu vurularak öldürüldü.