‘Sessiz Fırtına’ Mustafa Öneş anıldı

Giresun’da 1935 yılında doğan 82 yaşında hayata veda eden eleştirmen, şair, 55 yıllık dostu şair Egemen Berköz’ün deyişiyle, “ Sessiz Fırtına” ölümünün ikinci yılında Bostancı Hatay Restoran’da eserleriyle anıldı.

Gülçin Gülan

Mustafa Öneş, Nâzım Hikmet şiiri üzerine yazdığı ilk kitabı ile Memet Fuat’ın yayımladığı “Yeni Dergi’nin Eleştiri Yarışması”nda birinci olmuş, “2007 Memet Fuat Eleştiri Ödülü” nü ise, “Şiir Kuşatması” (Say Yay.) adlı eleştiri-inceleme kitabı ile almıştı. Eleştiri yazılarının olduğu ilk kitabı 1996’da çıkan “Şair/Şiir Yazıları” (Oğlak Yay.) ve üçüncüsü ise, 2011’de basılan “Şiirsiz” (Pia Yay.) idi. Tülay Ferah ile birlikte yayımladıkları, desenleriyle bezeli şiir kitabı “Tekne Kazıntısı”(Pia Yay.) ise 2013’te basılmıştı.

Uğurtan Atakan’ın sunduğu, edebiyat dostu Mehmet Ali Işık’ın ev sahipliğindeki anmaya aralarında Necati Tosuner, Eray Canberk, Nalan Çelik, Tülay Ferah, Gülderen Canyurt, Günel Altıntaş, Adil İzci, Mustafa Yılmaz, yazarlarımız Hikmet Altınkaynak ve Sadık Aslankara’nın da olduğu dostları katıldı. Şiirlerinin okunduğu, eleştiri yazılarının değerlendirildiği, anıların paylaşıldığı etkinlikte Muzaffer Özdemir de sazı ile Öneş’i yâd etti.

Canberk, Giresunlu aydın Hasan Basri Öneş’in kardeşi, Naim Tirali’nin arkadaşı olan, yaşamı şiir kılan üslubuyla, ikinci yeninin dışında duran, 20. yy Türk şiirinin Behçet Necatigil, Cahit Külebi gibi şairlerinin devamı kabul edilen Mustafa Öneş’in, “Ben eleştirmenden önce şairim” dediğini söyledi. Canberk, 1966’da Memet Fuat’ın yüreklendirmesiyle başladığı, şairi, yazarı iyi gözlemleyerek yaptığı, aldığı felsefe eğitiminden de beslenen bütünlüklü eleştiri ve incelemeleriyle aralarında kendisinin de olduğu şairlere, Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunduğunu anlattı.

Yirmi yaşından beri arkadaşı olan Tosuner de, hata ya da haksızlık yapmaktan çekinen, ince eleyip sık dokuyan bu nedenle de çok yüksek olan birikiminin ancak pek azını kitaplaştıran Öneş’in adaletsizlikten de nefret ettiğini, Türkiye’nin onur konuğu olduğu, 600 ismin devletçe götürüldüğü 2008 Frankurt Kitap Fuarına davet edilmemesini hiç hazmetmediğini açıkladı.
Çelik ve Feray ise, dergi sayfalarında kitaplaşmayı bekleyen Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından korunmaya alınan yazılarının derlenmesi, yüzlerce desen çizilmiş kibrit kutularının sergilenmesi için girişimlerin sürdüğünü açıkladılar.

Fotoğraf: Kadir İncesu