"Sessiz Dünyada Sanat" sergisi Eskişehir'de

Su altı ressamı emekli Koramiral Ekmel Totrakan, ''Sessiz Dünyada Sanat'' adlı sergisini Eskişehir'de izlenime sundu.

cumhuriyet.com.tr

Totrakan'ın su altında yaptığı yağlı boya tablolarından oluşan sergi, Haller Gençlik Merkezi Sergi Salonu'nda açıldı. Serginin açılışını 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü ile yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, böyle bir sergiyi Eskişehir'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Emekli Koramiral Totrakan da su altında yapılan eserlerin yer aldığı serginin, bu yönüyle diğer sergilerden farklı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Eskişehir, Büyükerşen'in hayata geçirdiği projelerle bir su şehrine dönüşmüş. Bu yüzden bu sergiyi Eskişehir'de açmaktan mutluluk duyuyorum. Sergi ile su altının güzelliklerini insanlara tanıtarak, özellikle gençleri, bu güzel dünyayı keşfetmeleri için heveslendirmek istedim.''

Toplam 34 eserin izlenime sunulduğu sergi, 7 Haziran'a kadar açık kalacak.


Su altında resim nasıl yapılıyor?

Su altında resim yapmak için özel bir tuval ya da boya kullanılmıyor. Yağlı boya suyla karışmıyor. Sadece suyun altında fırça kullanılmadığı için desenler boya tüpleriyle çiziliyor, diğer işlemler ıspatulayla yapılıyor. Bu da su altı resimlerine özgün bir teknik doğuruyor.
Bu işi yapmanın en önemli koşulu iyi dalgıç olmak. Yalnız dalınması sakıncalı görülüyor. Boyaları taşımaya yardım edecek bir dalgıca ihtiyaç duyuluyor. Derinliğe göre, suda kalma süresinin iyi ayarlanması gerekiyor. Bazen bir tablo ancak 2-3 dalışta tamamlanabiliyor.
Su altında yapılan resimler kuruduktan sonra, tablo üzerindeki hava kabarcıkları ve tuz, güneşin etkisiyle değişik biçim ve renkler oluşturuyor.