Sessiz ayakkabılara yine yasak
'Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'ne 'Taksim yasağı' gerekçe gösterilerek izin verilmedi.
Sibel Bahçetepe/ CumhuriyetUmut Vakfı Kurucusu Nazire Dedeman Çağatay, yürüyüşün yasaklanmak istenmesini “Yakınlarını kaybeden insanların acılarını toplumla paylaşmaları, seslerini duyurmak için her yıl 28 Eylül’de bir araya gelmeleri korkulacak, yasaklanacak bir davranış veya eylem değildir. Korkarak ve yürüyüşü yasaklayarak sadece acılarımızı çoğaltırız” sözleriyle değerlendirdi.
Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlarla yaşamını yitiriyor. Araştırmalar, bireysel silahlanmanın son yıllarda yüzde 50 arttığını ortaya koyuyor. Türkiye ise bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14. ülke. Umut Vakfı, bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla 12 yıldan bu yana, Taksim’de “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” yapılıyordu. Bu yıl Taksim Meydanı’nda yapılması planlanan yürüyüş, geçen yıl olduğu gibi İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.
'Bir halı boyu kadar'
Nazire Dedeman Çağatay, yürüyüşe izin verilmemesine tepki gösterdi: “İnsanların ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nü simgesel olarak gerçekleştirmeleri, ölen yakınlarının ayakkabılarını sessizce bir halı boyu kadar yürüyerek, kırmızı halı üzerine bırakmaları, yeniden ölümler olmasın, başkaları ölmesin diyedir. Bu amaçla bir araya gelerek görüş ve düşüncelerini ifade etmeleri onların en tabii hakkıdır. Asıl görev, sessiz ayakkabıların yürüyüşünü gerçekleştirenleri korumaktır. Çünkü bu insanların geçmişinde ve yüreğinde yitirdikleri insanların acısı var.”