Şener: Başbakan önce iş yapmayı öğrensin

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın parlamenter demokrasi ile başkanlık sistemi arasındaki farkı bilmediğini iddia ederek, "Bu konuda karar vermeden önce çalışmasını tavsiye ederim. Önce iş yapmayı öğrensin. Bu ülkenin sorunlarını çözmeyi öğrensin, ondan sonra sistem değişimini gündeme getirsin" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Erdoğan'ın "Başkanlık Sistemi"ni gündeme getirmesinin ardından açıklama yapan Şener, Başbakan Erdoğan'a bu konuda karar vermeden önce çalışmasını tavsiye etti. Abdüllatif Şener, "Başbakanın yine böyle bir şeyi gündeme getirişinin altında ekonomik başarısızlık yatmaktadır. Türkiye'ye işsizlik rekoru yaşatan bir başbakanlık söz konusudur. 2007'den bu yana, Türkiye 100 milyar dolar yoksullaşmış. Bu varsayım altında Türkiye'yi 100 milyar dolar yoksullaştıran bir Başbakan, tüm bu konuları gündemden çekmek için yeni bir tartışma konusu bulmuşa benziyor" diye konuştu.
 

"Bu oltaya herkes takılacak"

Başbakan Erdoğan'ın yeni bir gündem yarattığını ifade eden Şener şöyle devam etti:

"Bu oltaya herkes takılacak ve herkesin bunu tartışacağını görüyorum. Önce iş yapmayı öğrensin. Bu ülkenin sorunlarını çözmeyi öğrensin, ondan sonra sistem değişimini gündeme getirsin.

Bu ülkede başta Başbakan pek çok kişi demokrasiyi içselleştirmemiş, Başbakanın önce demokrat olması lazım. Demokrasi sicili çok önemlidir. Demokrasi sadece sandıktan çıkmak demek değildir; O ülkedeki hukuk ne düzeyde, özgür basın, gelişmiş STK'lar var mı? Türkiye'de STK'ları baskı altında tutan, basın özgürlüğünü sindiremeyen bir Başbakan var. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı gibi bir kuruluş var, herkesin kişilik haklarını ihlal edecek bir dinleme sisteminin var olduğuna insanların inandığı bir yapı var. Tüm bu sorunlar siyasi iktidarın, demokrasinin standardını düşürdüğüne ilişkin kanaatler yaygınken, başkanlık sistemine geçiliyor olması demokrasinin geleceği açısından hiç de sağlıklı görünmüyor.

Başbakanın 'seçimle gelen her şeyi yapabilir' gibi bir kanaati var. Halbuki demokrasi güçlerin paylaşımı anlamına geliyor. Bu ayrımı çok iyi gördüğünü zannetmiyorum."