Sendikasız geçen süreye tazminat

Sendikasız geçen süre tazminatla telafi edilebilecek. Sosyal-İş Sendikası, 4,5 yıl aradan sonra Türk Eczacıları Birliği ile toplu iş sözleşmesi imzaladı. Toplu sözleşmeyle işçilere, sendikasız geçen süredeki kayıplarının telafisi için "sendikal örgütlülük tazminatı" ödenecek.

cumhuriyet.com.tr

Türk Eczacıları Birliği'nde 4,5 yıl aradan sonra toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu sözleşmeyle işçilere, sendikasız geçen süredeki kayıplarının telafisi için ''sendikal örgütlülük tazminatı'' ödenecek.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası, daha önce örgütlü olduğu Türk Eczacıları Birliği'nde yeniden yetkiyi alarak toplu sözleşme imzaladı. Toplu sözleşme ile çalışanlara Türkiye'nin onayladığı ILO sözleşmeleri çerçevesinde iş güvencesi sağlandı. Ücretler, yapılan işlerle ilgili taban ücret belirlemesi yapılarak yüzde 15'e kadar artırıldı. Öte yandan, işçi ücretlerine, altışar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyonun yarısı kadar zam yapılacak. Ayrıca ulaşılan rakamlara seyyanen 100 TL ilave edilecek.

Toplu sözleşmeyle sosyal ödemelerde de artışa gidildi. Yapılan düzenlemeyle sosyal ödemeler yüzde 20'leri bulan oranlarda artırıldı. Ayrıca sendika üyesi işçilere 1250 TL, ''diğer sosyal ödenekler'' adıyla ödeme yapılması hükme bağlandı. Toplu sözleşmeyle işçilere, sendikasız ve toplu sözleşmesiz geçen süredeki kayıplarının telafisi için ''sendikal örgütlülük tazminatı'' adıyla ödemesi benimsendi. Buna göre, işçilere, toplu sözleşmenin yürürlükte olduğu dönem içerisinde 3 taksit hâlinde toplam 3 bin 250 TL ''sendikal örgütlülük tazminatı'' ödemesi kararlaştırıldı.

Taraflar, toplu sözleşmeye 1 Mayıs ve 8 Mart gibi işçiler için özel anlam taşıyan günlerle ilgili maddeler konulması konusunda da uzlaşmaya vardı. ''1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma günüdür'' ibaresine yer verilen toplu sözleşmeye göre, 1 Mayıs kapsamında düzenlenen etkinliklere iş düzenini aksatmayacak şekilde katılan personel, ücretli izinli sayılacak. ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nde de aynı uygulama geçerli olacak.

 

"Sendika ve işverenin ortak hassasiyetini sözleşmeye yansıttık"

Sosyal-İş Genel Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ebetürk, imzaladıkları son toplu sözleşmenin ardından iş yerindeki çoğunluğu kaybetmeleri nedeniyle Türk Eczacıları Birliği'ndeki sendikal örgütlenmede bir kesinti oluştuğunu söyledi. Türk Eczacıları Birliği çalışanlarının 4,5 yıllık aradan sonra yeniden Sosyal-İş ve DİSK çatısı altında toplu sözleşme hakkından yararlandıklarını ifade eden Ebetürk, bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Toplu sözleşme görüşmelerinde sendikasız ve toplu iş sözleşmesiz geçen sürede çalışanlar açısından oluşan kayıpların telafisine önem verdiklerini dile getiren Ebetürk, ''Arkadaşlarımızın alacakları mali hakları dikkate alarak bir miktar belirledik. Bunu da 'sendikal örgütlülük tazminatı' olarak arkadaşlarımıza yansıttık. Bu, çok fazla örneği olan bir uygulama değil. İşverenin de bu konudaki iyi niyetiyle üyelerimizin mağdur olmaması adına bu yönde bir düzenlemeye gittik'' dedi.

Ebetürk, sendika olarak 1 Mayıs ve 8 Mart'la ilgili toplu sözleşmeye madde koymaya özel önem verdiklerini vurgulayarak, sendika ve işverenin bu konudaki ortak hassasiyetini toplu sözleşmeye yansıttıkları söyledi.

Metin Ebetürk, DİSK'in savunduğu ilkelere uygun bir sözleşme yaptıklarını düşündüklerini dile getirerek, imzaladıkları sözleşmenin iş kolunda örnek gösterilebileceğini kaydetti.