Sendikalı işçi kıyımı mahkemeden döndü

Sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan işçi işe iade davasını kazandı.

Hilal Köse

Renault Otomobil Fabrikası’nda çalışırken, Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan işçi sözcüsü Ayhan Özgür, İş Kanunu’nun 21. maddesi gereğince, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, “İşveren tarafından yapılan feshin tamamen sendikal nedene dayandığı ve haksız olduğu anlaşılmıştır” dedi. Özgür’e sendikal nedenlerle çıkarıldığı için, 17 aylık maaşı tutarında tazminat ödenecek. Özgür’ün avukatı Zeycan Balcı, kararın sendika mücadelesi veren işçiler için örnek olacağını söyledi.

Baskı yaptı iddiası...

Ayhan Özgür, 11 yıl emek verdiği, Renault’ta kalite ölçüm operatörüydü. Mayıs 2015’de başlayan ve 17.000 işçinin on üç gün boyunca fabrikalarda şalter indirdiği eylemler sırasında, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek, Birleşik Metal-İş’e üye olmuştu. Fabrikada, Birleşik Metal-İş’in ve işçilerin genel sözcüsüydü. 1 Mart 2016’da, saat 16.00 vardiyasında bazı çalışanlara, işbaşı yapmama, işverinin emir ve talimatlarına uymama yönünde baskı yaptığı gerekçesiyle işten çıkarıldı. Avukatları Zeycan Balcı ve Aslı Evke Yetkin, Özgür’ün sendikal tercihi nedeniyle işten çıkarıldığını belirterek dava açtı.

Bursa 5. İş Mahkemesi’ndeki dava, 19 Aralık’ta sonuçlandı. Mahkemenin gerekçeli kararında, Renault firmasının, eylemler nedeniyle bazı işçileri sözcü olarak seçtiği belirtildi. Ayhan Özgür’ün ve sözcü olarak seçilen diğer işçilerin, fabrikanın çalışmaya devam etmesi yönünde yoğun gayretler sergileyerek, işçilerin fabrikaya dönmelerini sağladıkları vurgulandı. Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçilerin, işveren sözlerini yerine getirmeyip, sözcülerle görüşmeyince, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları anlatıldı.

Kararda, “Türk Metal Sendikası temsilcileri ise çalışanlar tarafından sözcü olarak seçilen ve işverenin hakkını da koruyan Ayhar Özgür ve sözcü olan diğer işçilerin isimlerini vererek işten çıkışlarını sağlayarak, iş yerinde Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmanın önüne geçilmesinin amaçlandığı anlaşılmıştır” denildi. Avukat Balcı, kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi: “Karar çok önemli. Renault, işçi temsilcileriyle masaya oturarak bir protokole imza atmıştı. Hiçbir işçi işten çıkarılamayacak, ekonomik olarak iyileştirmeler yapılacak, işçilerin sendika değiştirmesine karşı baskı oluşturulmayacaktı. Ancak tam tersi oldu. Mahkeme, işçilerin sendika seçme özgürlüklerinin hem Renault hem de işverenle eşgüdümlü çalışan Türk Metal Sendikası tarafından engellenmeye çalışıldığına hükmetti. Müvekkilimize, işe iadesiyle birlikte, 4 ay boşta geçen süre, 13 ay ise sendikal nedenle fesih tazminatı olmak üzere, 17 aylık tazminat ödenenecek.” dedi.