Sendikalardan referandum için "üç" seçenek
Türk-İş ve KESK Anayasa referandumunda üyelerini özgür iradesiyle baş başa bırakırken, Hak-İş ve Memur-Sen tercihlerini "Evet"den yana kullanacaklarını, Birleşik Kamu-İş Sendikası ise "Hayır" diyeceklerini açıkladı.
cumhuriyet.com.trTürk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, referandumda Türk-İş topluluğunu oluşturan her bir bireyin, kendi özgür iradesi ile ve doğru bulduğu biçimde oyunu kullanacağını açıkladı.
Türk-iş Genel Başkanı Kumlu yaptığı açıklamada, 1982 Anayasası'nın sağlanacak en geniş mutabakatla değiştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini kaydederek, Anayasa çalışmalarından temel beklentilerinin Anayasa'nın bütününü kapsaması ve daha önce yapılan değişikliklerin ürünü olan çelişkilerin de giderilmesi olduğunu ifade etti. Kumlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk-İş, referandum sürecinde kendi tabanına 'evet' ya da 'hayır' oyu kullanması yönünde bir sınırlama getirmeyecektir. Referandumda Türk-İş, topluluğunu oluşturan her bir birey, kendi özgür iradesi ile ve doğru bulduğu biçimde oyunu kullanacaktır."
"Darbe anayasasına ret"
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesi'nin sadece şekil incelemesi yapabileceği yönündeki kesin hükme rağmen, esasa girerek inceleme yaptığını belirterek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesine vesayet konulduğunu savundu. Uslu açıklamasında Türkiye'nin 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde referanduma gideceğini anımsatarak, "12 Eylül'de yapılacak olan referandum, bir anlamda da Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın demokratiklik ilkesine uygun davranıp davranmadığının bir oylaması olacaktır" dedi.
Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa konusunda yaşanan tartışmalara da halk son noktayı koyacaktır. Halkımız, tamamen özgür iradesiyle sandığa gitmeli ve darbe Anayasasını değiştirmek için önüne gelen bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. 12 Eylül'de yapılacak olan referandumda verilecek olan her 'Evet' oyu darbeleri ve darbe anayasasını reddetmek anlamına gelecektir."
"'Evet' diyeceğiz"
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 72 milyonu kucaklayan öteki oluşturmayan vatandaşlarını tanımlayan değil tanıyan bir devlet algısı üreten Anayasa değişikliğini her zaman savunduklarını söyleyerek, bu paketin içeriğinde "şunlar da olsa" denecek onlarca konu olduğunu belirtti. Gündoğdu, lüzumsuz sayılabilecek bir tek maddenin bile olmadığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Vicdanı olan darbelerden çekmiş olan hukukun siyasallaşmasından ideolojik yaklaşımlardan darbe kalıntılarından toplu görüşme düzeneğinden sıkıntı çekmiş olan herkes bu pakete evet demesi gerektiğine inanıyoruz.Konfederasyon olarak daha güzel bir Anayasa'ya ulaşmada, çok önemli bir açığı kapatacağına inanıyoruz. Bu açığı büyük oranda kapatacağına inandığımız daha büyük beklentileri karşılayabilmenin yol haritasını çizeceğine inandığımız bu paketi Memur-Sen ailesi olarak 'Evet' diyeceğiz."
"Buna onay vermemiz mümkün değildir"
KESK Genel Başkanı Sami Evren, mevcut yapılan düzenlemelerin tamamını onaylamalarının mümkün olmadığını belirterek, sendikal haklarla ilgili özellikle toplu sözleşmeyle ilgili maddenin kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı vermediğini kaydetti. Evren, getirilen düzenlemeyle toplu sözleşme hakkının Uzlaştırma Kurulu'na verlidiğine dikkat çekerek, "Uzlaştırma Kurulu'nu da Hükümet kendisi atayacağı için aslında Hükümet toplu sözleşme hakkını kendine veriyor" dedi.
Bu düzenlemenin Anayasa'nın 90.maddesine aykırı ILO'nun normlarına aykırı olduğunu dile getiren Evren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu bizim kabul etmemiz buna onay vermemiz mümkün değildir. Bunun yanı sıra 12 Eylül'cülerin yargılanması yıllardır bizim mücadele ettiğimiz kampanyalar yürüttüğümüz bir konu. Bu isabetli bir değişiklik. Demokratik kitle örgütleri siyasi partiler gibi davranamaz. Referandumda 'evet' veya 'hayır' gibi iki gerilim noktasında durmayı doğru görmüyoruz. Bizim görevimiz siyasi partiler gibi davranmak değil. Biz evet ya da hayır gibi bir ikilem üzerinde ya da katılmayacağız gibi bir üçlem üzerinde durmuyoruz.biz eleştirilerimizi söylemeye devam edeceğiz. Baskı grubu oluşturmaya devam edeceğiz. Getirilen paketin memleketin temel sorunlarını çözmediğini söylemeye devam edeceği."
"Hayır diyeceğiz"
Birleşik Kamu-İş Sendikası Genel Başkanı Hasan Kütük, Anayasa paketinde biçim olarak da hazırlanış sürecinde de toplumsal mutabakat, uzlaşmayı taşımadığını düşündüğünü ifade ederek, bu sürecin doğru işletilmediğini dile getirdi. Kütük sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamu emekçilerini ilgilendiren toplu sözleşme aldatmacası ve tuzağı kamu iş kolunda bir çalışanın birden çok sendikaya üye olması, örgütsel ilkeye, duruşa ve ahlaka uymayan bir yaklaşım getirmiştir".
Kütük, çağdaş, katılımcı bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu söyleyerek, mutabakat ve uzlaşma ile hazırlanması gerektiğini kaydetti. Kütük, "Gerek içerik gerek şekilsel olarak bakıldığında bu Anayasa'nın kamu emekçilerinin ve Türkiye toplumunun ihtiyaçlarına yanıt veren onların çağdaş modern uygar bir Anayasa ve yaşam biçimi sunabilecek bir düzenleme olmadığını düşünüyoruz" dedi. Kütük bu gerekçelerle tavır ve tercihlerin "Hayır" olacağını açıkladı.