Sendikalardan ortak hareket kararı

Türk-İş'e bağlı Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş içinde ortak yaklaşımlara sahip, aynı sendikal anlayışları benimseyen 10 sendika olarak ortak hareket etme kararı aldıklarını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Taksim Meydanı'nda toplanan Hava-İş, Kristal-İş, Deri-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Belediye-İş, Tez Koop-İş, Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikasına (TÜMTİS) üyelerinden oluşan grup adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş'e bağlı 10 sendikanın genel başkanları olarak, sendikal harekete yeni bir ivme ve dinamizm kazandırmak amacıyla güç birliğine gitme kararı aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de sendikal hareketin ciddi bir tıkanıklık yaşadığını, emekçilerin karşı karşıya olduğu sorunlarda çözüm üretilemediğini savunan Ayçin, ''İşçi sınıfının hak ve çıkarları ciddi biçimde tahrip edilmekte, çalışma ve yaşam koşulları 19. yüzyıl vahşi kapitalizm ile benzer bir hal almaktadır. Sendika hareketi ise bu sürece müdahale etme ve tersine çevirme kapasitesinden uzak kalmıştır'' diye konuştu.

Yasal, siyasal kısıtlamalar ve işverenlerin sendika karşıtı uygulamalarının, sendikal hareketi güçsüz kıldığını ifade eden Ayçin, şunları kaydetti:

''Bunun somut sonucu sendikal hareketin toplumsal ağırlığının azalması ve tabanın daralması olarak ortaya çıkmaktadır. Sendikal hareketin içinde bulunduğu bu tablo karşısında yapısal bir dönüşüme gitmek acil bir ihtiyaçtır. Türkiye'nin en büyük emek örgütü olan Türk-İş yönetimi, bu sorunların çözümünde rol üstlenebilecek anlayıştan, enerjiden ve inançtan yoksundur. Türk-İş yönetimi, çalışma hayatındaki sorunlar karşısında, iş yasasında yapılan değişikliklerde, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması için yapılan yasal değişikliklerde, sosyal güvenlik ve sağlık sisteminin dönüştürülmesi sürecinde, suya sabuna dokunmayan açıklamalarla, baştan savma eylemlerle, suskunlukla, iktidarın bu süreçteki sorumluluğuna ortak olmuştur. İşçi sınıfından yükselen dayanışma ve mücadele çağrılarına arkasını dönerek, temsil ettiği kesimlerden giderek uzaklaşmıştır.''

Demokratik, mücadeleci, özgür ve güçlü bir sendikal hareket için biraraya geldiklerini vurgulayan Ayçin, ''Bizler işte bu noktada inisiyatif alıyor, bir adım öne çıkıyoruz. Biz, Türk-İş içinde ortak yaklaşımlara sahip, aynı sendikal anlayışları benimseyen sendikalar olarak demokratik ve sınıf mücadelesi perspektifine sahip, güçlü yeni bir sendikal hareket yaratmak üzere yola çıkıyoruz. Türk-İş'in güçlü, mücadeleci demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. Bu, yüzü sınıfa dönük, mücadeleci, birleşik bir sendikal hareketi yaratmak yolunda atacağımız önemli adımlardan biri olacaktır'' dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.