Sendikalar arasındaki rekabet büyüyor

HAK-İŞ, TÜRK-İŞ'in, ''Sendika değiştirmeleri için işçilere baskı yapıldığına ilişkin'' mektubuna karşılık uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi. Mektupta,''Sendikalar arasında rekabet ne ilktir ne de son olacaktır. TÜRK-İŞ'in yaptığı, siyasi pozisyon almasıdır. Bu açıkça TÜRK-İŞ'in HAK-İŞ'e saldırısıdır''denildi.

cumhuriyet.com.tr

Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikalar arasındaki rekabet, tarafların yazdıkları mektuplarla uluslararası boyut kazandı. Hak-İş, Türk-İş'in, ''Sendika değiştirmeleri için işçilere baskı yapıldığına ilişkin'' mektubuna karşılık uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi.
Hak-İş, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel imzası ile uluslararası kuruluşlara gönderilen mektuplara yanıt olarak ILO Genel Müdürü Juan Somavia, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri John Monks, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Guy Ryder'in aralarında bulunduğu bazı kişi ve kurumlara mektup yolladı.

Türk-İş'in, sendikal harekete ilişkin ''ciddi sendromlara sahip olduğu'' iddia edilen mektupta, devlet öncülüğünde kurulduğu dile getirilen Türk-İş'in, esas itibariyle kamu sektöründe örgütlendiği ve herhangi bir kamu iş yerinde örgütlenmeye çalışan rakip sendikaları, ''hükümet desteğini almakla'' suçladığı öne sürüldü. Mektupta, şu görüşlere yer verildi: '' Türk-İş'in bu psikolojisinden, kamu sektörünü, devlet tarafından sağlanan 'tanınmış' veya 'kazanılmış' hak gördüğü anlaşılmaktadır. Sendikalar arasında rekabet ne ilktir ne de son olacaktır. Türk-İş'in yaptığı, siyasi pozisyon almasıdır. Bu açıkça Türk-İş'in Hak-İş'e saldırısıdır. Bu hususta Türk-İş rakip sendikalara çirkince saldırıda bulunmaktadır. Türk-İş, Hak-İş'in tüm çalışma ve gayretlerini, iktidardaki parti ile siyasi bir bağlantı kurarak karalama ve lekeleme girişiminde bulunmaktadır. Bunun son örneği ÇAYKUR olayı olup, burada, Hak-İş üyesi Öz Gıda-İş'in örgütlenmesini, iktidar partisine yakın olmasıyla suçlamakta ve buna bağlı olarak işçilerin Öz Gıda-İş'e üye olmaları için hükümet tarafından zorlandığını iddia ederek suçlamalar yapmaktadır.''
Mektupta, Tekgıda-İş'in Et ve Balık Kurumunda Öz Gıda-İş üyelerini örgütleme girişimde bulunduğu, Türk Metal'in (Türk-İş) Makina Kimya Endüstrisi Kurumu'nda Çelik-İş'in (Hak-İş) üyelerini örgütlediği belirtilerek, ''nasıl olup da iktidardaki partiye yakın olduğu düşünülen bir işçi sendikası cezalandırılırken, karşı olduğu kabul edilen bir işçi sendikasının desteklendiği'' soruldu. Mektupta, ''Kamu iş yerleri Hak-İş'in kazanılmış hakları değildir ve Hak-İş hükümetçe desteklenen bir sendika değildir'' denildi.
Hak-İş tarafından gönderilen mektupta, Türk-İş'in geleceğinin devamını, askeri yönetimin ürünü olan mevcut sendika yasaların devamında gördüğü iddia edilerek, bu dönemde çıkan yasaların, sendikacılıkta Türk-İş lehine güçlü bir ''sendikal tekeli'' içeren imtiyazlar yarattığı öne sürüldü.

Hükümetin, ILO ve AB uyumlu olmak üzere söz konusu yasaları modernize etmek ve demokratik hale getirmek için gayret ve çabalarını artırdığı belirtilen mektupta, bu çalışmaların bir parçası olarak, 27 Nisan 2008'de Bursa'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren konfederasyonları arasında yapılan zirvede sendika kanunlarında radikal değişiklikleri öngören taslak metin üzerinde anlaşıldığı, ancak daha sonra Türk-İş'in bu anlaşmadan ''u dönüşü'' yaptığı kaydedildi.
Mektupta, Türk-İş'in tavrı, ''özgürlükleri, açılımları ve sosyal gelişmeleri engellemeye yönelik'' olduğu ileri sürüldü.

Öz Gıda-İş'in, ''ÇAYKUR çalışanlarının talebi ve daveti üzerine örgütlenme çalışması yaptığı'' öne sürülen mektupta, örgütlenmenin başarıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel imzası ile ILO, AB Komisyonu, ITUC ve ETUC'a gönderilen mektupta, orman idaresi, belediyeler ve ÇAYKUR'da işçilerin Türk-İş'e bağlı sendikalardan istifa etmeye zorlandıkları iddia edilmişti.