Senaryo gibi ‘bilirkişi’ raporu
Taksim Dayanışması davasında bilirkişi yetkisinin olmamasına rağmen görevlendirilen Muhammet Salih Aslantürk Gezi Parkı Direnişi’ne ilişkin ‘derin’ tespitlerde bulundu.
Canan Coşkun/CumhuriyetTaksim Dayanışması dava dosyasına giren bilirkişi raporu parmak ısırttı. Bilirkişi olmayan ‘bilirkişi’ tarafından emniyetin gönderdiği fotoğraflarda V.Ö. isimli sanığın tespit edilebilmesi için hazırlanan raporda, “Adı geçen vatandaşımız yüzü çok masum, devlet görevlilerine karşı saygılı görülmektedir” denildi. Bilirkişi olmayan Muhammet Salih Aslantürk, raporunda, kendisinden istenen tespit haricinde Gezi Parkı direnişine ilişkin ‘derin’ tespitlerde bulundu.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde aralarında Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu’nun da bulunduğu 26 sanıklı Taksim Dayanışması davasında hakim, dosyanın bilirkişi Muhammed Salih Aslantürk’e verilerek, CD’nin çözümlenmesini ve emniyet tarafından sanık V.Ö. olduğu belirtilen fotoğraftaki kişinin o kişi olup olmadığının tespit edilmesine hükmetti. Rapor alınması hususundaki ‘gariplikler’ tam olarak bu noktada başladı. Çünkü Aslantürk’ün İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’nın kararı uyarınca düzenlenen bilirkişi listesinde bilirkişiliğinin reddedildiği yazıyordu. Buna rağmen dosya, Aslantürk’e gönderildi.
‘Derin’ tespitler
Raporda, V.Ö.’nün gözaltına alınması ile ilgili Alman Bild gazetesi ve Fransız ajansı AFP’ye verdiği röportajları kastederek, “sadece yabancı medya basın mensuplarıyla bu konu ile boş bulunup röportaj yaptıklarını” belirtti. Raporda ‘derin’ tespitlerde, ‘bölücü örgütlerin her türlü yönteme, yola başvurdukları’ savunularak, “Asıl hedeflerinin halk ayaklanması, yani devrim olduğu, provokasyon yapabildikleri, ülkemizi, devletimizi zor duruma düşürmek için masum rolüne bürünüp yalan ve iftiralarla, abartılarla, yalan haberlerle kamu güvenliği bozmak ve vatanımızı bölmek için yerli, yabancı, iç ve dış düşmanlarla anlaşarak ülkemizde bir iç savaş çatışma ortamının oluşması için bir çok olaylar olmuştur” denildi. Raporda, V.Ö.’nün hangi maksatla yabancı basın mensuplarına ‘devleti ile ilgili bilgi verdiğini’araştırılarak, V.Ö.’nün yeniden ifadesinin alınması gerektiğini savunuldu. Ek klasörlerinde emniyetin yolladığı fotoğrafta sanık V.Ö., önce aynı davanın sanığı Öner Yakasız olarak işaretlendi. Başka bir ek klasördeki fotoğrafta ise kendisine hiç benzemeyen bir şahıs olarak gösterildi