Selendili Romanlar Salihli'de
Manisa'nın Selendi ilçesinde çıkan olayların ardından, bir süredir Gördes ilçesinde misafir edilen Roman ailelerinin bir bölümü, istekleri doğrultusunda Manisa'nın Salihli ilçesinde Kaymakamlık tarafından kiralanan evlere yerleştirildi.
cumhuriyet.com.trGördes ilçesinden Manisa İl Özel İdaresi'ne ait 3 araç ile Salihli ilçesine getirilen 28 kişi, önce toplu halde Salihli İlçe Emniyet Müdürlüğü bahçesine getirildi.
Roman aileler, buradaki kısa bekleyişin ardından polis nezaretinde, Roman yurttaşların yaşadığı Şehitler, Özyurt ve Seyrantepe mahallelerinde bulunan evlerine götürüldü. Salihli'ye gelen aileler Şehitler Mahallesi'nde davul zurna ile karşılandı. Gördes'ten gelen Romanlar, yeni komşularıyla uzun süre davul-zurna eşliğinde karşılıklı oynadı.
Daha sonra kendileri için hazır hale getirilen evlere yerleşen Romanlar, Salihli Kaymakamlığının kendilerine sağladıkları imkanlara teşekkür etti.
Selendi'de yaşanan olayların kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Romanlar, ''Ama artık Salihli'de yeni bir yuvamız oldu. Yeniden doğmuş gibiyiz'' dediler.
Komşularını sıcak bir şekilde karşılayan Salihlili Romanlar ise, ''Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyız. Hepimiz bu ülke toprağında ve bu bayrak altında yaşıyoruz. Selendi'den gelen Roman kardeşlerimize devletimiz sahip çıktı, biz de sahip çıkacağız. Onları bağrımıza basacağız'' diye konuştular.
Tüm ihtiyaçları karşılanıyor
İstekleri doğrultusunda Salihli'ye yerleştirilmeye başlanan Roman ailelerin, tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor.
Salihli Kaymakamlığı tarafından kiralanan evlerin, temizlik, bakım ve boya işleri belediye temizlik ekipleri tarafından yapıldı.
Salihli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından her eve bir soba ve 500 kilogram kömür yardımı yapılırken, eksik ev eşyaları da Salihli Belediyesi'ne bağlı Sosyal Market Evi tarafından karşılanıyor.
Devletimiz aciz değildir
Selendi Kaymakamı Selim Palamut, ''Eğer ilçemizden ayrılan Roman yurttaşlarımız tekrar buraya gelmek istiyorlarsa, devletimiz bu konuda aciz değildir. Sayın Valimiz de bunun için gerekli çalışmaları yapmaktadır'' dedi.
Selendi Belediyesi önünde yurttaşlar tarafından karşılanan İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Çıstır, Kültür Salonu'nda Kaymakam Selim Palamut, Belediye Başkanı Nurullah Savaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşlarla yapılan toplantıya katıldı.
Kaymakam Palamut, toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Çıstır'ın ilçeye barış elçisi olarak geldiğini ifade etti.
Çıstır'ı yapıcı, anlayışlı ve birleştirici davranışından ötürü tebrik eden Palamut, ''İlçemizin ve Romanların sorunlarını hep birlikte, birlik içinde çözeceğiz. Burada yaşanan bazı olayların adli makamlarca tespit edilip gerekli işlemlerin yapılacağını buradan bildiririm. Eğer ilçemizden ayrılan Roman yurttaşlarımız tekrar buraya gelmek istiyorlarsa, devletimiz bu konuda aciz değildir. Sayın Valimiz de bunun için gerekli çalışmaları yapmaktadır'' diye konuştu.
Belediye Başkanı Nurullah Savaş ise ilçe halkının Romanlarla ''et ve tırnak'' gibi olduğunu, Kürt, Türk, Roman ayrımı yapılmadığını ifade etti.
Abdullah Çıstır'ın barış elçisi olarak ilçeye gelmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Savaş, ''Bu durumun en kısa zamanda tatlıya bağlanmasını, ilçemizden ayrılan kardeşlerimizin geri gelmesini bekliyoruz'' dedi.
Çıstır: "Ailelerle konuşacağım"
Abdullah Çıstır da, Belediye Başkanı Nurullah Savaş ile sürekli iletişim halinde olduklarını, gelişmeleri takip ettiğini belirterek, ''İlçe halkının ve Roman kardeşlerimin üzerinde oynanan oyunu, birlik ve beraberlik içinde çözerek isteyen ailelerimizin tekrar gelmeleri için konuşacağım. Halkımızın, Roman kardeşlerimin dönmesini istediğini gördüm. Burada samimi ve gerçek duyguların oluştuğuna kanaat getirdim. Dileyen kardeşlerimizin buraya dönmelerinde hiçbir sakınca görmedim. Bu olayların bastırılması için siyasi temsilcilerimiz, tüm Selendi halkı ve Roman kardeşlerimle birlikte olmalıyız'' dedi.
MHP İlçe Başkanı Yasin Dumlupınar da, ilçede hiç hoş olmayan bazı olayların meydana geldiğini anımsatarak, ''İlçemizde ayrı bir Roman mahallemiz yok. Bu yurttaşları ayrı tutarsan ayrımcılık olur. Bizler burada birer aileyiz. Aile içinde tartışma olur, bu da aile içinde kalır. Bu hatadan dönülmesini, Roman kardeşlerimizin geri dönmesini istiyoruz'' diye konuştu.
Üçeylül İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Şeref Koçyiğit ve Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Sağ da, okuldaki Roman öğrenci sayısının 19'dan 16'ya düştüğünü, öğrencilerin okula geri dönmesini istediklerini kaydetti. Okul öğrencileri de, arkadaşlarını ilçeye beklediklerini dile getirdiler.