Selçuk: Her şey çürümüş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası duruşmasına, yarın saat 09.0'a kadar ara verdi. Duruşmada, 2455 sayfalık iddianamenin 74 sayfası okundu. Bugün ilk kez duruşmaya katılan Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, gazetecilerin “Mahkemeyi nasıl görüyorsunuz?” şeklindeki sorularına “Gözlerime bakın anlayın. Yazık. Türkiye’ye yazık. Her şey çürümüş” diyerek yanıt verdi.

cumhuriyet.com.tr

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı Ergenekon davasının 3. duruşması, saat 10.00’da başladı. Duruşmada, tutuksuz yargılanan 40 sanıktan 30'unun kimlik tespitleri yapıldı.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, aldıkları ara karara göre iddianamenin kaldığı yerden devam edilmesine oy birliği ile karar verildiğini kaydetti. Şengün ayrıca, sanık avukatlarının taleplerine ilişkin kararın da bir sonraki duruşmada verilmesine ve başka bir suçtan hakkında dava açılan tutuklu sanık Semih Tufan Günaltay’ın Silivri Cezaevine nakli için cezaevi yönetimine yazı yazılmasına karar verildiğini açıkladı. Duruşma yarın saat 9.00’da başlayıp 13.00’e kadar devam edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle duruşmaya bir gün ara verilecek.

 

74 sayfa okundu

Duruşmada bazı sanıklar iddianamenin okunmasına gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi ancak tutkusuz sanık İlhan Selçuk’un avukatı Uğur Alacakaptan, iddianamenin okunması gerektiğini belirterek, “İddianamenin okunmaması hukuka aykırıdır. Okunmadan okunmuş gibi gösterilmesi yasal anlamda mümkün değil. Bu anlamda bir karar vermezsiniz” dedi. 

Ergenekon davası Mahkeme Başkanı Köksal Şengün 2455 sayfalık iddianamenin 74. sayfasının okunmasının ardından iddianamenin okunmasına ara verilmesine karar verdi. Sanık Doğu Perinçek’in Avukatı Hasan Basri Özbey, iddianamenin bu hızla okunması halinde ortalama 25 günde biteceğini belirterek, “Savcılık titiz bir çalışma ile iddianameyi 200-300 sayfaya indirebilir, bütünlüğünü bozmadan iddianameyi kısaltabilir, bu da iddianamenin 5-6 günde bitmesini sağlayabilir” dedi. Doğu Perinçek’in diğer avukatı Hüseyin Gökçearslan da duruşma sırasında Perinçek’i silahla aynı karede gösteren slayt gösterisinin kim tarafından yaptırıldığını hangi kuruma yaptırıldığının tespit edilmesini talep etti.

 

"Her şey çürümüş"

Ergenekon Davası’na ait iddianame okunmaya başladıktan sonra  İlhan Selçuk rahatsızlandığı için duruşma salonunun dışına çıktı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selçuk, “Mahkemeyi nasıl görüyorsunuz?” şeklindeki soruya “Gözlerime bakın anlayın. Yazık. Türkiye’ye yazık. Her şey çürümüş” yanıtını verdi.

 

"Cumhuriyetin 85. yılında duruşma yapılacak mı?

Tutuksuz sanıklardan Kemal Alemdaroğlu ise mahkemeye "Resmi tatilde yargılama yapılacak mı?" sorusunu yöneltti. Mahkeme Başkanı Şengül ise bu soruya tepki göstererek "Sizin niye aceleniz var?" sorusunu yöneltti. Alemdaroğlu da "Cumhuriyetin 85. yılında yargılama yapılıp yapılmayacağını öğrenmek istiyordum" dedi. Mahkeme Başkanı Şengün ise bunun üzerine "Tatil zamanı mahkeme yapılmaz" yanıtını verdi.

 

"Savcı yalan söylemez"

Ergenekon duruşmasında iddianameyi okuyan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Ergenekon’daki mallara Doğu Perinçek ve Velik Kücük’te yapılan aramalarda ele geçirildiğini okuyunca, sanık sandalyesinde oturan Doğu Perinçek bu duruma sert tepki gösterdi. “Yalan” diye bağıran Perinçek’e savcı Pekgüzel, “Lütfen müdahale etmeyelim” yanıtını verdi. Bunun üzerine Doğu Perinçek, “Devamlı yalan söylüyorsun. Savcı yalan söylemez, uydurmaz. Uyduruyorsun” yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı Şengün duruma müdahale ederek, “Öyle bağırmanıza gerek yok. Öyle oturduğunuz yerden nara atarak duruşma götürülmez. Saygısızlık yapmayın. Bunları, beğenmediğiniz yerleri savunmanızda istediğiniz gibi söylersiniz” dedi. Bunun üzerine Perinçek de, “Beğenmediğim yerler değil, yalan söylüyor, uyduruyor” dedi. Doğu Perinçek’in konuşmaya devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, “Bağırmayın. Ahengi bozmayın, sizi dışarı atmak zorunda kalırım” dedi. Perinçek de bunun üzerine, “atın da kurtulayım. Bu oyunda artist olmam” yanıtını verdi.

 

Power Point ile sunum

Duruşma salonunda ve izleyiciler bölümünde bulunan plazma TV’lere iddianame metni Power Point programı eşliğinde gösterilmeye başlandı. Türkiye’de ilk kez bir iddianame Power Point programı sunumuyla duruşma salonunda okunmuş oldu. Sunum sırasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in fotoğrafının yanına silah resmi konmasına Perinçek’in avukatı Hasan Basri Özbey tepki gösterdi. Sunumdan bu fotoğrafın kaldırılmasını talep eden Özbey, mahkemenin etki altına alınmaya çalışıldığını iddia etti. Tutuklu sanık Behiç Gürcihan da sunuma tepki gösterince Mahkeme Başkanı Şengün, sunumu durdurma kararı aldı. İddianame sunumsuz okunmaya devam ediliyor.

 

Yetkisizlik taleplerine red kararı

Öğleden sonra yapılan duruşmada Mahkeme Başkanı Şengün, iddia makamında bulunan savcı Mehmet Ali Pekgüzel’e sanıkların taleplerine ilişkin görüşünü sordu. Savcı Pekgüzel, yetkisizlik kararı verilmesi yönündeki taleplerin reddine, soruşturmayı yürüten savcıların duruşma salonunda ve iddia makamında bulunmasına yönelik yapılan itirazların da reddine karar verilmesini istedi. Savcı Pekgüzel, soruşturma, “Mahkemelerden alınan kararlarla yürütülmüştür. Dosyadan evrak çıkarılması taleplerinin de reddine karar verilmeli” dedi. Mahkeme Başkanı Şengün, taleplerin tek tek değerlendirildiğini vaki taleplerin yetki konusunda daha önce karar verildiğini, bu konuda yeni bir karar verilmesine yer olmadığına oy birliğiyle karar verildiğini belirtti.  

 

"Savcı Öz duruşmayı izliyor"

Tutuklu sanıklardan Behiç Gürzcian, Ergenekon soruşturmasını yürüten ve duruşma salonunda yer almayan Savcı Zekeriya Öz’ün teknik imkanlarla duruşmayı izlediği iddiasının mahkeme tarafından net olarak yalanlanmasını istedi. Gürcihan, savcıların önünde bulunan bilgisayarların internete bağlı olup olmadığı, duruşma salonunu kayda alan kameraların teknik imkanlarla Savcı Öz’e yayın yapıp yapmadığının tespitini talep etti.

 

"Gizli askeri belgelerin sızmaması için önlem alınsın"

Tutuklu sanık Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların hassas davranmadıklarını, terörle mücadelede görev yapan polislerin isim listelerini soruşturma evrakında unuttuklarını belirterek, “Halen tutuklu bulunan Tolon Paşa ve Eruygur Paşa’nın evlerinde ele geçirilen askeri gizli belgelerin dosyaya konmamasını talep ediyoruz. Bu belgelerin de basına sızmasından endişe ediyoruz” diye konuştu.

 

Ergenekon sanıkları iflas ediyor

Avukat Recep Gökalp Sipahioğlu, bir kısım sanıkların bu dava nedeniyle ekonomik çöküntü yaşadığını belirterek. Dava celselerinin daha kısa zamanda sonuçlanmasını talep ederek, “Her celse gelirsek biz bu işin altından kalkamayız” dedi.