Selahattin Demirtaş'ın kitabına cezaevinde yasak geldi: Şifreli olabilir

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı “Seher” isimli öykü kitabı, “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesiyle Diyarbakır Cezaevi'ne alınmadı.

cumhuriyet.com.tr

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı ve 16 Eylül’de Dipnot Yayınları tarafından yayınlanarak kısa sürede büyük bir ilgi gören öykü kitabı “Seher”, “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesiyle tutukluya verilmedi.

mezopotamyaajansi.com'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 2 Ekim’de Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu DBP’li Hizan Belediye Eşbaşkanı İhsan Uğur’un yanında getirdiği ve aralarında Seher isimli öykü kitabın bulunduğu 10 kitap incelenmek üzere cezaevi idaresince el konuldu. Kitapların tutuklulara verilip verilmemesiyle ilgili Cezaevi Müdürü başkanlığında toplanan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, skandal bir karar vererek toplatma kararı bulunmayan 10 kitabı Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılında gönderdiği bir genelgeye dayandırarak, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere verilmemesi kararı aldı.

 KARARA İTİRAZ EDİLDİ

 “Seher”, “Ben Frankfurt’ta Şoförken”, “Careke Ji Caran”, “Medeniyetler ve Şehirler”, “Vejin”, “Gülen Şoran”, “Görmek”, “Tarihin Tanığı Aras”, “Tanrı’nın Tarihi” ve “Heval Marcello” adlı kitaplar, “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesi ileri sürülerek, tutukluya verilmedi.

 Kitaplarına el konulan Uğur’un avukatı Cihan Aydın, cezaevi idaresinin kitaplar için verdiği kararın yasaya aykırı olduğunu belirterek, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Aydın itiraz dilekçesinde, kitapların tutuklu ve hükümlülere verilmesinin yasaklanmasının, düşünce ve ifade özgürlüğü, Anayasa’ya, Ceza İnfaz Kanunu’na (CİK), Türkiye’nin imzaladığı Birleşmiş Milletler (BM) Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu belirterek, kararını kaldırılması talebinde bulundu.

 KARAR GENELGEYE DAYANDIRILDI

 Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun 4 Ekim 2017’de aldığı 2017/4117 sayılı kararı şöyle:

“Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu Başkanı İrfan Gültekin Başkanlığı’nda aşağıda isim ve unvanları yazılı mevcut üyelerin iştiraki ile toplandı. Karar, Ceza İnfaz Kurumumuzda bulunan, ekli listede isimleri yazılı olan hükümlü ve tutuklulara 20/09/2017-03/10/2017 tarihleri arasında gelen yayınların incelenmesi sonucunda; Adalet Bakanlığı’nın 17/11/2016 tarih ve 66708689-204.99.00-E.3196/131111 sayılı yazısında yer alan ‘Ceza infaz kurumlarında terör suçundan tutuklu ve hükümlü bulunanlardan; eğitim ve öğretime devam edenler, kargo yoluyla ya da yakınları aracılığıyla dışarıdan gelen ders kitapları fiziki kontrolleri gerçekleştirilerek, eğitim ve öğretime ilişkin olduğu belirtilen ancak içeriği anlaşılmayan yabancı dildeki yayınların incelenip, mahiyetinin anlaşılması ve yayının orijinal halinin korunması koşulları ile ilgilisine verileceği.’ Ayrıca Anayasa, TCK, CMK gibi mevzuatları ya da kurum kütüphanesinde bulunmayan kitaplar ve OHAL kararnamesi gibi bilgisayar ortamından çıktı alınabilecek mevzuatların ücretleri, hükümlü ve tutukluların emanet para hesabından karşılanması koşuluyla, Ceza İnfaz Kurumu aracılığıyla verilebileceği belirtilmiştir.

Ekli liste bulunan kitaplarda yapılan incelemeler sonucu ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği anlaşıldığından, Adalet Bakanlığı’nın 17/11/2016 tarih ve 66708689-204.99.00-E.3196/131111 sayılı yazısı gereğince hükümlü ve tutuklulara verilmemesine; alınan kararın bir suretinin ve karara karşı 15 gün içerisinde Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itiraz hakkı olduğu hususunda adı geçene tebliğ edilmesine, kararın bir suretinin de gereği için ilgili birimlere verilmesine oy birliği ile karar verildi.ÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Kitabın cezaevine sokulmaması Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuyu TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

İşte Sezgin TanrıkulU'Nun TBMM'ye sunduğu o önergedeki sorular;

1.HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Eylül ayında yayınlanan ve bir ayda 100 bin satış rakamına ulaşan öykü kitabı “Seher”in Diyarbakır Cezaevi’ne alınmadığı, buna gerekçe olarak da “şifreli ve kontrolsüz haberleşme”nin gösterildiği iddiası doğru mudur?

 2.Söz konusu iddia doğruysa, piyasada çok satanlar listesinde yer alan Selahattin Demirtaş’in öykü kitabında nasıl bir şifre tespit edilmiştir? Bu “şifre” kamuoyuna ve okurlara açıklanacak mıdır?

 3.Selahattin Demirtaş’ın "Seher" isimli kitabını okudunuz mu? Sizin kitapta tespit ettiğiniz herhangi bir şifre bulunmakta mıdır?

 4.Selahattin Demirtaş’ın Seher isimli öykü kitabının alınmadığı başka cezaevi bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa, neden Diyarbakır Cezaevi’nde böyle bir engelleme söz konusu olmuştur?