Sekiz yeni kelebek türü

İklim özellikleri ve bitki örtüsünün çeşitliliği nedeniyle çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan Hatay'da, son 5 yıl içinde 8 yeni kelebek türünün gözlemlendiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Üyesi Ali Atahan, yeni gözlemlenen ve kayıt altına alınanlarla birlikte Hatay'da 134 kelebek türüne rastlandığını söyledi.

Kentte iklim özellikleri ve bitki çeşitliliği nedeniyle her geçen gün farklı canlı türlerinin bölgeye geldiğini ifade eden Atahan, geçen ay gözlemlenen iki kelebek türünün yanı sıra son 5 yılda bölgede, Sultan (Danaus chrysippus), Çift Kuyruklu Paşa (Charaxes jasius), Balkan Kaplanı (Tarucus balkanicus), Akdeniz Zıpzıpı (Muschampia Proto), Nostrodamus (Gegenes Nostrodamus) ve Acem Zıpzıpı (Spialia Phlomidis) gibi toplam 8 farklı kelebek türünü gözlemlediklerini açıkladı.
 

''Kelebekler için koruma alanları oluşturulmalı''

Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık üçte birinin yer aldığı Hatay'da, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası alanlarının arttırılması gerektiğinin altını çizen Atahan, ''Kentin kelebek potansiyeli çok fazla, bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Bunun için de öncelikle koruma alanlarını arttırıp, türlerin yaşam alanlarının genişletilmesi gerek'' dedi.

Ali Atahan, kentte farklı kelebek türlerini gözlemlemeyi umut ettiklerini, bu konuda arazide sürekli incelemelerde bulunduklarını söyledi.