Şehitlerin katili: DM411
Sarsmadan taşınması gereken tapalı bombanın yere düşmesi halinde patlayabileceği belirtildi.
cumhuriyet.com.trAfyonkarahisar’da 25 askerin şehit düşmesine neden olan patlayıcının, “Alman yapımı savunma tipi DM41 el bombası” olduğu öğrenildi. Savunma tipi el bombaları, taarruz tipi el bomlarına göre çok daha parça tesirli bir mühimmat. Askeri kaynaklar, etrafa saçılan el bombalarının bazılarının tapalı (fünyeli), bazılarının ise tapasız olduğunu kaydederek “Patlayıcı maddeler darbeden ve sarsmadan kaçınılarak taşınır. Tapalı el bombası yere düşerse patlayabilir” dedi. Kaynaklar, cephaneliklerin “statik elektrik” konusunda hassasiyet taşıyan alanlar olduğunu belirtirken de “Cephaneliklerde şehir cereyanı kullanılmaz. Cephaneliğe girenlerin vücudundaki elektrik de toprak hatlı prinç plakalarla boşaltılır” bilgisini verdi.
Bu yüzden cephaneliğe mühimmatı istifleyen askerlerin kamyonun far ışığından yararlanmış olabileceğini kaydeden kaynaklar, “Çok kısa bir zamanda yaşanan sıralı patlamalar nedeniyle açığa çıkan ısının cephanelikteki diğer bomba ve mühimmatı havaya uçurmaya yeteceğini” anlattı. Gece çalışmanın gündüz çalışmaya göre daha riskli olduğunu ve “kaza” ihtimalini artırdığını kaydeden kaynaklar, “Başlarında kıdemli başçavuş var. Tecrübeli bir kişi. Ancak 25 kişi cephaneliğin içinde olmaz. İçeride mutlaka daha az sayıda kişi vardır. Ancak cephaneliğin etrafında oldukları için şehit düşmüş olabilirler” diye konuştu.
‘Acemi-usta fark etmez’
Sayımın far ışığında yapıldığını doğrulayan yetkililer, askerlerin usta birliğine yeni gelen acemi askerler olması konusunda ise “Yapılan işin niteliği bakımından usta veya acemi asker fark etmez. El bombaları, sadece sandıklardan alınıp içeriye yerleştiriliyordu” savunmasında bulundu. Yetkililer, taşıma işini yapan askerlere “konuyla ilgili emniyet brifingi” verilmiş olması gerektiğini belirttiler. Patlamanın büyük olasılıkla kaza sonucu meydana geldiğini aktaran kaynaklar, “sabotaj, saldırı” gibi ihtimallerin de idari soruşturma sırasında dikkate alınacağını ifade etti. Yetkililer, soruşturmanın bir haftada sonuçlandırılacağını dile getirirken olayın sorumluları hakkında ceza davası açılacağı da belirtildi.
Kaynaklar, infilak eden cephaneliğin NATO standartlarına uygun yarı gömülü “İglo” tipi olduğunu ifade etti. Bu tür cephaneliklerin en yakın yerleşim birimi 400 metre uzakta olabiliyor.
Bombalar neden tapalı?
Kapatılan Susurluk’taki 44 numaralı cephanelikten gelen kamyonların akşam saatlerinde bölgeye ulaştığına dikkat çeken yetkililer, “El bombaları akşam saatlerinde geldiği için o saatte depoya taşındı. Bombalar kamyonların içinde bekletilmez. Çünkü kamyona sabotaj veya saldırı yapılabilir” dedi. Askeri yetkililer, kazaya neden olan tapalı el bombaları konusunda ise “Uzun nakliyatlarda tapa ayrı, gövde ayrı olması gerekirdi” dedi.