Şehir Tiyatroları'nda büyük kriz

Bu yıl 100. yılına girecek olan İBBŞT'de krizler bitmiyor. İBBŞT'de şimdi de yönetim kurulu krizi yaşanıyor. Yönetim kurulu karar alma mekanizmasını mayıs ayından bu yana kullanamıyor. Yeni sezonun açılmasına sayılı günler kala yeni oyun seçme, hazırlama ve kurumla ilgili karar alma sürecinde tıkanma olduğu belirtiliyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda (İBBŞT) bir gecede tepeden inme yeni yönetmelik krizinin ardından şimdi de yönetim kurulu krizi yaşanıyor.

İBBŞT yönetim kurulu karar alma mekanizmasını mayıs ayından bu yana kullanamıyor. Yönetim kurulu ne bir toplantı yapıyor ne de yeni bir karar alabiliyor. Bu nedenle de İBBŞT’de yeni sezonun açılmasına sayılı günler kala yeni oyun seçme, hazırlama ve kurumla ilgili karar alma sürecinde tıkanma olduğu belirtiliyor.

Anımsanacağı üzere, yeni yönetmelik, İBBŞT’nin 7 kişilik yönetim kurulunda, sanatçılar arasından seçilen iki sanatçı üyeyi kaldırmıştı. Daha sonra da İstanbul 1. İdare Mahkemesi mayıs ayında bu maddeyi iptal etmişti. Bu nedenle şimdiki yönetim kurulu işlevini sürdüremiyor.

İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, yönetim kurulunun yasal anlamda toplanması için seçilmiş yeni üyesini beklediğini söylüyor. Şahin, daha önceden kararı alınmış oyun, prova, satın alma işlemlerinin ise devam ettiğini söylüyor. Şahin, İBBŞT’de işleyişle ilgili bir kriz olmadığını vurguluyor.

‘Derin krizler kapıda’

Buna karşılık, Tiyatro Platformu Eşsözcüsü Ragıp Yavuz bir an önce seçilmiş yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla yeni bir yönetim kurulu oluşturulmasının gerektiğini vurguluyor. Önümüzdeki sezon genel sanat yönetmeninin repertuvar oluşturabilmesi için yönetim kurulu kararı gerektiğini, bu tıkanıklığın açılmamasının yeni sezonda ciddi bir üretimsizliğe neden olabileceğini söylüyor.

‘Ceremesini seyirci çekiyor’

İŞTİSAN (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği) Başkanı Levent Üzümcü ise, kafalarına göre kararlar aldıklarını ve bu kararların hukuktan döndüğünü vurgulayarak, “Kurum yöneticileri, kararlar hukuktan döndükten sonra da sorumlusu mahkeme yetkilileriymiş gibi ‘Bak çalışamıyoruz’ diyor. 99 yıldır çalışan bir tiyatroda hukuksuzluk yapıyorlar. Bunun ceremesini de seyirci ve biz çekiyoruz” diyor.
Alınan kararların ödenekli tiyatroları bitirmek üzere alınan kararlar olduğunu belir
ten Üzümcü, “Ödenekli tiyatrolarla ilgili derin krizler kapıda. ŞT’de bugüne kadarki işleyişi yok edip yerine işleyecek bir alternatif getirmediler. İstibdat yöntemi oluşturmaya çalışıyorlar bu da işlemiyor” diyor.

Eski İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ise “Sezon açılışı öncesinde ŞT’nin en üst organının işleyiş dışında bırakılmasının bir krize yol açmasından endişeliyim. Mevcut yönetmeliğin kendisi ise zaten büyük bir kriz” diyor.