'Seçmemece' bunlar

Okulların çoğunda seçmeli dersleri okutacak öğretmenlerin olmaması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

cumhuriyet.com.tr

4+4+4 sistemi ile ortaokul müfredatına eklenen 15 seçmeli dersin çoğunda öğretmen sıkıntısı yaşanıyor. Ayrıca seçmeli dersin açılması için belirlenen 10 öğrenci kotası da birçok seçmeli dersin açılmasını engelliyor. Tüm bunlar, “Aslında seçmeli ders sistemi dini içerikli dersler için getirildi. Diğer dersler süs olarak konuldu. Kim seçecek bu dersleri, kim anlatacak?” yorumlarına neden oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 4+4+4 sistemi gereği, ortaokul ve lise müfredatına birçok alanda eklediği seçmeli derslerle ilgili seçim süresi önceki gün sona erdi, ancak sıkıntılar aşılamadı. Bu sıkıntılardan bazıları şöyle:

Din derslerinde bile öğretmen sıkıntısı:
Söz konusu Kuranıkerim, Hz. Peygamber’in yaşamı ve temel dini bilgiler dersi, yasanın uygulanmaya başladığı günden bu yana, müfredatıyla, uygulama biçimiyle çok tartışıldı. Ortaokul ve liselerde toplam 8 saat verilecek bu derslere, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin girmesi kararı alındı. MEB, 10 Eylül’de 2 bin 975 din öğretmeni daha atadı. Ancak yine de öğretmen açığının yaşanması olasığı karşısında, bu derslere ilahiyat fakültesi mezunu olmak kaydıyla, “müftüleri, imamları ve Kuran kursu eğiticilerini ücretli öğretmen olarak kullanmak” önlemi alındı.

Arapça seçenekli yabancı dil:
Bu seçmeli derste öğrenci İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça seçenekleri tercih edebilecek. Arapça dersine yine ilahiyat fakültesi mezunu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri girecek. Din kültürü ahlak bilgisi öğretmenlerinin ders yükü artacağından, “müftü, imam öğretmen” formülü güçlenecek.

Süs olsun diye mi?:
Öğrencilerin “Bazı okuma teknikleri ile metni daha iyi okuma ve anlama yeteneğini geliştirmeyi” amaçlayan okuma becerileri ve “günlük hayatta gerekli olan yazışmaları etkili bir şekilde yazmayı” öğreten Yazarlık ve Yazma Becerileri seçmeli derslerine Türkçe öğretmenleri girecek. “Bilimsel prensipleri uygulamalı olarak öğretmeyi” amaçlayan bilim uygulamaları dersine biyoloji, kimya, fen bilgisi ve fizik öğretmenlerinin girmesi kararı alındı. Matematik uygulamaları dersini ise ilköğretim dahil tüm matematik öğretmenleri verecek. Seçmeli dersler listesinde ayrıca, hangi öğretmenin gireceği belli olmayan zekâ oyunları dersinin yanında, spor ve fiziki etkinlikler, müzik, görsel sanatlar dersleri de bulunuyor. Bu seçmeli dersler zorunlu dersler listesindeki birçok derse hem içerikleri hem de branş öğretmenleri yönünden benzediği için “Süs olsun diye mi konuldu?” yorumlarını getiriyor.

Ortaokul öğrencisine X, W ve Kiril alfabesi: Yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersinde Kürtçe, Abhazca ve Adigece gibi diller öğretilecek. Kürtçe dersi nedeniyle Türk alfabesinde bulunmayan “X, W” gibi harfler de ortaokul ve lise öğrencilerine öğretilecek. Bingöl ve Mardin Artuklu üniversitelerinin Kürtçe bölümlerinden mezun olanlar Kürtçe seçmeli dersinin öğretmeni olacak. Ancak bu üniversiteler 2012-2013 eğitim öğretim yılı için öğretmen yetiştiremeyecek. MEB, bu sorunu, bu yıl için “Kürtçe bilen edebiyat ve Türkçe öğretmenleri” ile kapatacak. Abazaca ve Adigece dersinde ise müfredata Kiril alfabesi girmiş olacak.