'Seçimlerinde özgür olduklarında' toplumları ileriye götürecekler
Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, kırsal kesimlerde yaşayan kadınların hayatlarının bütün dönemlerinde ne zaman evlenecekleri, kaç çocuk doğuracakları gibi kararlar konusunda özgür ve bilinçli seçim yapabilmeleri durumunda ait oldukları toplumları daha ileriye götüreceklerine inandığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trBM Nüfus Fonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Dr. Babatunde Osotimehin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ''Dünya Kadınlar Günü''nün bu yılki ana temasını kırsal kesimde yaşayan kadınların cinsel ve üreme sağlığı haklarından eksiksiz yararlanmaları olarak belirlediklerini açıkladı.
Dr. Osotimehin, kırsal kesimde yaşayan kadınların hayatlarının bütün dönemlerinde ne zaman evlenecekleri, kaç çocuk doğuracakları gibi kararlar konusunda özgür ve bilinçli seçim yapabilmeleri durumunda içlerindeki gücün açığa çıkacağı ve ait oldukları toplumları daha ileriye götüreceklerine inandığını belirterek, bu kadınların içinde bulundukları kötü şartlar ve sınırlı olanaklar yüzünden açlık, kadına yönelik şiddet ve diğer insan hakları ihlalleri ile mücadele etmek zorunda kaldıklarına dikkati çekti.
Osotimehin, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik durumlarını güçlendirmek için atılacak adımların yoksulluklarını azaltıp kalkınma yolunda ilerlemelerini de sağlayacağını vurguladı.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun birlikte çalıştığı ülke ve kuruluşlara seslenen Dr. Osotimehin, ''Kadınların sağlık, eğitim ve haklarının geliştirilmesi için yaptığımız çalışmalara destek verin, hep birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğini başarabilir her hamileliğin istenilen, her doğumun güvenli ve her gencin hakkettiği saygılı muameleyi görmesini sağlayabiliriz'' dedi.
UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huqueda da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde yaşayan kadınlar ile şehirlerdeki kadınlar arasında cinsel ve üreme sağlığı haklarından yararlanma konusunda eşitsizlikler bulunduğunu belirterek, bu durumun 4 yıl içinde ortadan kaldırılmasını kendilerine öncelikli hedef olarak belirlediklerini bildirdi.
Dr. Huque, UNFPA Türkiye Temsilciliği'nin sayıları azımsanmayacak kadar fazla olan mevsimlik tarım işçilerinin üreme sağlığı haklarından yararlanabilmeleri için bir çalışma yürüttüğünü de kaydederek, ''Mayıs ayında İstanbul'da dünyanın dört bir yanından gelecek olan 300 milletvekili ile Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı kapsamında bütün bu konuları el alma olanağı bulacağız'' ifadesini kullandı.