Seçimin kazananı MHP
1 Kasım 2015’te 11.9 oy alan MHP, Erdoğan’a verdiği destek nedeniyle baraj altında kalacak diye düşünülürken 11.3 oy alıp Meclis’e 49 milletvekili soktu.
SELDA GÜNEYSUAKP’ye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a verdiği destek nedeniyle “baraj altında kalacağı” iddiaları ile seçime giren MHP, seçimin “kazanan partisi” oldu. 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 11.9 oranında oy alan MHP, bu seçimde de oy oranını büyük ölçüde koruyarak, yüzde 11.3 oy bandında kaldı. Büyükşehirlerdeki 36 milletvekilini koruyan MHP, parlamentoda yüzde 11.3 oy oranı ve 49 milletvekili ile temsil edilecek.
MHP, bu seçime “anket tartışmalarıyla” girdi. 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16,3 oy alan MHP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 11,9 oy almış ve “partinin oy oranındaki düşüşler nedeniyle” olağanüstü kurultaya gitmişti. 15 Temmuz sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı destekleyen ve AKP ile “Cumhur İttifakı”nda yer alan MHP, bu seçimlerde de büyük ölçüde, 1 Kasım seçimlerindeki oy oranını koruyarak, yüzde 11,3 oy aldı. Bu sonuç MHP’den İYİ Parti’ye “beklenilen düzeyde oy kaymadığını” gösterirken, partiden İYİ Parti’ye oy kayışlarının ise genellikle kıyı bölgeleri ile İç Ege Bölgesi’nde olduğu gözlendi.
MHP kaynakları, kendilerinden İYİ Parti’ye 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında azalan yüzde 4.4’lük oyun gittiğini kaydetti. Bunun haricinde 1 Kasım seçimindeki oy oranlarını koruyarak, bir kayıp yaşamadıklarını belirttiler. Ayrıca, MHP’nin AKP’de bulunan bazı emanet oylarının da partiye geri döndüğü ileri sürüldü.
36 milletvekili
Daha önce büyükşehirlerde 36 milletvekili olan MHP, bu rakamı korudu. Ankara’da 4 olan milletvekili sayısını 5’e çıkaran MHP, İstanbul’da 7 olan milletvekili sayısı ise korudu. İzmir’de de her iki bölgeden de bir milletvekili çıkararak, toplamda iki milletvekili alan MHP, Adana’da ise 3 milletvekili sayısını kaybederek, 2 milletvekili çıkardı. Büyükşehir olan Bursa, Gaziantep, Kayseri, Hatay, Konya, Mersin’de 2 milletvekili çıkarırken, Kocaeli, Erzurum, Ordu, Eskişehir, Sakarya, Samsun, Kahramanmaraş, Malatya ve Trabzon’da da 1 milletvekili ile parlamentoya girdi.
Osmaniye 1 kaybetti
MHP’nin kalesi konumundaki Osmaniye’den ise partinin bir milletvekilini kaybetmesi dikkat çekti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de memleketi Osmaniye’den Meclis’e girerken, ikinci sırada yer alan ve 1 Kasım seçimlerinde de Meclis’e giren Ruhi Ersoy, Meclis dışı kaldı. Ayıca Iğdır, Kırıkkale, Aksaray, Kütahya, Yozgat ve Tokat gibi şehirlerden de yeni milletvekili çıkaran MHP, partinin çekirdek yönetim kadrosu olan Başkanlık Divanı’ndaki bazı milletvekillerini ise kaybetti. Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan Denizli’den, Genel Başkan Yardımcısı Deniz Depboylu ise Aydın’dan milletvekili seçilemedi. Bu durum MHP’nin Ege Bölgesi’ndeki oylarının bir kısmını İYİ Parti’ye kaptırdığını gösterdi. Ancak MHP’nin AKP seçmeninden de oy aldığı görüldü