"Seçim zaferinin boyutu önemli"

Financial Times, sık sık bölgede model olarak bahsedilen demokrasinin geleceğini şekillendirecek seçim öncesi tansiyonun yükselmesiyle, Türkiye'deki seçim kampanyalarına çamur atma ve şiddetli çatışmanın indiği yorumunu yaparak, "Seçimin sonuçlarında fazla kuşku olmamasına rağmen zaferin boyutu önemli olacak" şeklinde yazdı.

cumhuriyet.com.tr

İngiliz gazete Financial Times Türkiye muhabiri Delphine Strauss'un "Türk kampanyalarını sert taktikler sardı" başlıklı haberinde, sık sık bölgede model olarak bahsedilen demokrasinin geleceğini şekillendirecek seçim öncesi tansiyonun yükselmesiyle, Türkiye'deki seçim kampanyalarına çamur atma ve şiddetli çatışmanın indiği yorumunu yaptı.

Gazete, MHP'deki video skandalını, Etiler'deki "Kürt militanların işi olduğuna inanılan" bombalı saldırıyı, AKP mitingi öncesi çıkan olaylarda polisin biber gazı kullanması sonucu Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesini ve parti liderleri arasındaki "sözlü hakaretleri" vurgulayarak, bu sert taktiklerin politikacıların yüksek menfaatini yansıttığı görüşünü savundu.

Seçimin sonuçlarında fazla kuşku olmamasına rağmen zaferin boyutunun önemli olacağını çünkü Başbakan Erdoğan'ın Türkiye anayasasının revizyonuna başlamak istediğinin belirtildiği haberde, Kürt taleplerine vurgu yaparak yeni anayasanın Türk toplumunun bölünmesi gibi hassas konuların bazılarını çözmek zorunda kalacağını savundu.

İngiliz gazete, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin hükümet sistemini ABD başkanlık sistemine paralel bir şekilde değiştirmek için yeni bir anayasa istediğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü döneminin aynı zamanda son dönemi olacağı sözü verdiğini ancak belki beşer yıllık iki dönem görev yapacak güçlendirilmiş yeni bir cumhurbaşkanı olmak istediğini de fazla saklamadığını yazdı.
Başbakan Erdoğan'ın giderek otoriterleşen davranışlarından ve kontrolsüz gücünden endişe duyan liberaller için bunun panik yaratan bir olasılık olduğu ifadesini kullanılan haberde, Kürtlerin artık özerklik taleplerinin yerine getirileceği konusunda AKP'ye güvenmediği ve AKP'nin muhafazakar sosyal politikalarını yaşam tarzları için bir tehdit olarak gören laiklerin, seçimleri yeni anayasanın hazırlanması sürecinde AKP'nin desteklerine bağımlı olmasını sağlayacak bir sonuçla noktalanmasını umduğu yorumu yapıldı.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın tek elden yönetilen reformlarla baskı altına almak için bir manda istediği öne sürülerek Erdoğan'ın, "Bizim acelemiz var. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile ilgilenmeyeceğim. Bunlar için zamanım yok" sözlerine yer verildi.