"Seçim var diye kimse endişe etmesin"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hükümetin hiçbir konuda kısa vadeli hesaplar içine hapsolmadığını ve olmayacağını belirterek, ''Ufukta genel seçim var diye kimse endişe etmesin. Kimse yatırımından, üretiminden istihdamından ihracatından geri kalmasın'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Bakan Ergün, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şubesi'nin 15. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, demokratikleşme süreciyle birlikte, sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmelerle sivil toplum kuruluşlarının rolü her geçen gün arttığını söyledi.
Artık kamu ve sivil iradenin yönetim sorumluluğunu birlikte paylaştığı bir dönemin başladığını belirten Ergün, sivil toplum kuruluşlarının yaygınlığı ve etkinliğinin dünyada demokratikleşme ve gelişme standartlarının bir göstergesi olarak kabul edildiğini vurguladı.

Sivil toplum kuruluşlarının yaygınlığı ve yönetimindeki etkisinin demokratik standartların göstergesi olduğunu dile getiren Bakan Ergün, Türkiye'nin son yıllarda kat ettiği mesafenin, sivil toplum kuruluşlarının yaşadığı değişimden kolayca takip edilebileceğini söyledi.
Dünya ekonomisinin 2008'in son çeyreğinden itibaren ağır bir ekonomik kriz yaşadığını ve krizin etkilerinin bazı gelişmiş ülkelerde hala devam ettiğini ifade eden Bakan Ergün, bugün özellikle Avrupa ekonomilerinde görülen sıkıntıların küresel ekonomi için hala risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Bu süreçte Türkiye ekonomisinin küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri olarak dikkatleri üzerine çektiğini belirten Bakan Ergün, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin krizden az etkilenmesinin başlıca nedeni, 2001 krizinden çıkardığımız dersler sonucunda makroekonomik alanda aldığımız tedbirlerdir. 2001 krizinde mali yapımız, borç vadeleri, faiz oranları ve bankacılık sistemindeki aksaklıklar, ülke olarak yaşadığımız bir krizde adeta boğulmamıza neden olmuştu. Ancak sonrasında önce siyasette sonra ekonomide oluşan güven ve istikrar ortamı, ekonominin direncini artırmıştır. Geçmişte bütçe açıkları, zayıf finans sektörü, yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi girişimcilerin risk olarak algıladığı sorunlarla boğuşan Türkiye ekonomisi, artık bu sorunlarından büyük ölçüde arınmıştır.''

Bakan Nihat Ergün, Türkiye'de gelecek aylar için faiz oranları ve enflasyon rakamlarıyla ilgili büyük bir kırılma beklentisi olmadığını, Türkiye'nin siyasi istikrarını koruyacak bir yapıya kavuştuğunu söyledi.

2010 yılında dünyada ve Türkiye'de yaşanan gelişmelerin krizi ne kadar iyi yönettiklerini açıkça gösterdiklerini vurgulayan Bakan Ergün, Hatta Türkiye'nin, krizdeki olumlu performansı ve krizi yönetme süreci, gelişmiş ülkeler tarafından takdirle izlendiğini ve Türkiye'de bu konudaki başarısıyla örnek gösterilen model ülkeler arasında yerini aldığını bildirdi.

2010 yılında Türkiye ekonomisinin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğuna dikkati çeken Bakan Ergün, 2010 yılında ihracatın yeniden toparlanma eğilimine girdiğini ve 114 milyar dolar civarında bir ihracata ulaştıklarını kaydetti.

2002 yılında sadece 91 bin otomobil satılan Türkiye'de, krizin tam ortasında, 2009 yılında 370 bin otomobil, geçen yıl ise 509 bin otomobilin satıldığını vurgulayan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Son açıklanan işsizlik rakamları, hemen her ay, bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama 2 puan civarında azalmaktadır. Hatırlayacağınız gibi, 2010'un ilk aylarında Türkiye ile ilgili büyüme tahminleri yüzde 3-4 aralığında yoğunlaşıyordu. Bugün artık geride bıraktığımız 2010 yılı büyüme hedeflerini aşmış durumdayız ve şimdi 2011 yılı hedef ve tahminlerini aşmak için çalışmalıyız. Zira geçmişte yaşanan başarılar, gelecek için önemli bir gösterge olsa da, geleceğin garanti altına alınmasında yeterli değildir. Bu nedenle, ekonomi ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye, güven ve istikrar ortamını korumaya devam ediyoruz, devam edeceğiz.''

Bu hafta içinde, 2011 yılına ait ilk veriler olan kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endekslerinin yayınlandığını hatırlatan Bakan Ergün, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı 2011 yılı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 6 puan artarak yüzde 74,6 düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.

Bunun 2011 yılının olumlu geçeceğinin ilk sinyallerini olduğunu dile getiren Ergün, bir başka önemli gelişmenin de Merkez Bankası'nın bankaların zorunlu karşılık oranlarını artırması ve faizleri indirmesi olduğunu ifade etti.