Seçim öncesi dolara fren operasyonu
Uzmanlara göre, Ankara seçim öncesinde kurdaki artışı durdurmak için yabancıların TL borçlanıp döviz almasını engelliyor.
Emre Deveci
TCMB 22 Mart’ta kurdaki sıçramanın ardından 1.5 puanlık örtülü faiz artışına giderken, yurtiçi bankaların Londra’da yabancılara TL satışını büyük oranda kısarak kurdaki artışı frenlediği belirtiliyor.
Siyasi baskı var
Yabancıların TL almak için kullandığı Londra swap (takas) piyasasında gecelik TL swap faizleri yüzde 22’den yüzde 300’lere rekor bir sıçrama yaşarken ekonomist Erkin Şahinöz, “Bankalar siyasi baskıyla Londra’da TL likiditeyi kıstı, böylece yabancıların TL borçlanıp döviz alması engellendi” dedi.
Reuters da, Londra swap piyasasında faizlerdeki olağanüstü artışın nedeninin “Türk bankaların yasal sınırların (bankaların özkaynaklarının yüzde 25’i) da oldukça altında TL sağlaması” olduğunu yazdı.
Gelişmeleri gazetemize değerlendiren eski ABD Merkez Bankası (Fed) analisti Erkin Şahinöz, yapılanın sürdürülemez olduğunu ve sadece seçimlere kadar kuru tutabileceğini dile getirerek “Bugünü kurtarmak için yarından çalıyorlar” dedi.
Borsa düştü, faiz ve risk arttı Kur artışı ve son üç günde atılan adımlar sonrası Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören bankaların hisse değerlerinde sert düşüş yaşandı. Bloomberg, kuru frenleme operasyonunun bankalara maliyetinin olacağını yazdı. Kredi faizlerini düşük tutmaları yönünde baskı altında olan bankalar, TCMB faizlerinin artışıyla baskı altında kaldı. BIST 100’de bankacılık endeksinde üç günde değer kaybı yüzde 12’yi aştı. |