Seçim öncesi bir 'yatırım' daha
Seçim öncesinde benzinde zam olmasını istemeyen iktidar, fiyatları sabitledi. Düzenlemenin vergi kaybına neden olarak bütçe açığını artırması bekleniyor.
Emre DeveciSeçim öncesinde hükümet, akaryakıt fiyatlarındaki artışı durdurmak için Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) düzenlemeye gitti. Daha önce muhalefetten gelen akaryakıtta ÖTV indirimi taleplerini “bütçe dengesi bozulur” gerekçesiyle reddeden iktidar, dünyanın en pahalı benzininin seçim öncesinde daha fazla zamlanmasını engelleyecek bir adım attı. Karara göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarına petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak gelecek artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azaltılacak.
6.24’te sabit
Örneğin, litresi bugün 6.24 TL olan kurşunsuz benzine 10 kuruş zam geldiğinde, ÖTV tutarı 2.37’den 2.27 TL’ye düşürülecek. Böylece fiyat 6.24 TL’de sabit kalacak. Kurda ve petrol fiyatlarından kaynaklı indirim olduğunda, bu defa ÖTV tutarı artacak ancak bu tutar 17 Mayıs 2018 tarihinde geçerli olan ÖTV tutarını (2.37 TL) aşamayacak.
Düzenlemenin bir vergi kaybına neden olmayacağını öne süren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Akaryakıt fiyatlarında artışların olmaması, Merkez Bankasının enflasyonla ilgili öngörülerini güçlendirecek, enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkileyecek” dedi.
Petrol 80 doları aştı
Bir yıl önce 40 dolar seviyelerinde olan petrol fiyatlarının dün 80 doları aşmasının yanı sıra ülke içi ve dışındaki gelişmelerin kurdaki yükselişi devam ettireceğine dönük beklentiler, Ağbal’ın vergi kaybı olmayacak açıklamasıyla çelişiyor. 2017’de 536 milyar TL olan toplam vergi geliri içinde akaryakıt ürünlerinin 63.6 milyar TL ile büyük payı var. Akaryakıttaki ÖTV payının azaltılması gerektiğini sık sık gündeme getiren Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, düzenlemenin bir seçim yatırımı olduğunu ancak vatandaşın alım gücünün geçici olarak korunması adına olumlu olduğunu söyledi. ÖTV Kanunu’na göre Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılamayacağına da değinen Bingöl, artan bütçe açığı düşünüldüğünde uygulamaya seçim sonrası son verilmesini beklediğini belirtti. Vergi gelirlerinde ağırlığın KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerde olduğunu hatırlatan Bingöl, seçim öncesinde gelen vergi indirimlerinin mali disiplini bozduğunu ve bütçe açığını artırdığını, seçim sonrasında vergi zamları beklediğini dile getirdi. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 23.2 milyar liraya ulaşmıştı.
Oy için atılan adımlar
Son akarkayıt düzenlemesi dışında hükümetten son dönemde seçim rüşveti olarak değerlendirilebilecek birçok adım geldi. Bu adımlardan bazıları şöyle:
* 12 milyon emekliye her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye.
* Vergi alacakları ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Borç faizlerinin yüzde 90’ı silinecek.
* 13 milyon bina için imar affı n Yaşlılık aylığı alan 600 bin kişinin 266 liralık aylığı 500 liraya çıkarıldı.
* Üniversitelerde kaydı silinenlerden terörle ilgisi olmayanlar kayıt yenileyebilecek
* Bağkur borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnaf artık sağlık hizmeti alabilecek.
* 30 yaş öncesi işyeri açanların 75 bin liralık gelir vergisi muafiyeti ve bir yıl süre ile Bağkur primi muafiyeti.
* Emeklilik sonrası işyeri açanların geçmiş dönemlere ait prim borçları silinecek.
* Çiftçilerin aldığı mazotun bedelinin yarısı kamu tarafından ödenecek.
TCMB üzerinde kontrol Seçimler öncesinde ekonominin yavaşlamasını istemeyen hükümet, Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri artırarak ekonomiyi soğutmasını da istemiyor. 24 Haziran’dan sonra ekonomi ve TCMB üzerinde daha fazla kontrol vaat eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’yı AKP Genel Merkezi’ne çağırarak bu vaadini pekiştirdi. |