Seçim çalışmaları başladı... Yurttaşlar örgütleniyor
Seçim çalışmaları başladı. Sandık güvenliği için adım atılıyor.
ALİ AÇAR2018 yılınının Haziran ayına alınan kritik başkanlık seçimleri öncesinde yurttaşlar kendi insitiyatifleri doğrultusunda seçim güvenliğini sağlamak için çalışmalara başladı. Geçen ocak ayında Şişli’de çeşitli siyasi partilere oy veren yaklaşık 400 yurttaş “Seçim Süreci Meclisleri”ni oluşturarak sandık ve seçim güvenliği için ilk adımı attı. Bugüne kadar çeşitli ilçelerde onlarca toplantı gerçekleştiren topluluk, amaçlarının yurttaş iradesinin hiç bir tartışmaya neden olmadan sandığa yansıması olduğunu söylüyor.
- Bu grup kimlerden oluşuyor. Nasıl ortaya çıktı?
Birsen Ayışık: 2017 referandumunda hayır sonucunun ortaya çıktığını biliyoruz. Bizde kritik seçim öncesinde partiler dışında bir halk örgütlenmesi olması gerektiğini düşünerek yola çıktık. 20 Ocak’ta çeşitli siyasi partilere oy veren yaklaşık 400 yurttaş bir araya gelerek sandık ve seçim güvenliği konusunda ne yapabilirizi tartıştık. İstanbul genelinde büyük oranda örgütlenmemizi sağladık.
- Peki Türkiye genelinde örgütlenmeyi nasıl sağlayacaksınız. Anadolu ve Doğu illerindeki tartışmalara nasıl çözüm bulacaksınız?
Nur Tezel: İnsanların televizyon başında ve sosyal medyada ahlanıp vahlanmak yerine kendi iradelerine sahip çıkması için ilk adımı attık. Doğu bölgeleri ve Anadolu da örgütlenme konusunda meclisden çıkan karar doğrultusunda harekete geçiyoruz. Sandık güvenliği konusunda daha önce avukatlar vardı. Belki geçmiş tecrübelerimizden de yola çıkarak avukatların bürolarda yoğunlaşması yerine oralarda olmasını sağlamaya çalışacağız. Sahipsiz hiçbir sandık bırakmamak gibi bir hedefimiz var.
- Sesinizi duyurmakta zorlanıyormusunuz?
Eymen Demircan: Medyanın da tek elde toplanmasıyla sesimizi duyurmakta zorlandığımız doğru. Sokakta insanlarla bire bir temas ederek anlatıyoruz. Zaten bizim oluşumumuz bir taban ve sokak hareketi. Toplantılarımızda yurttaşlar geliyor ve önerilerini sunarak çalışmalara katılıyor.
Sandık güvenliği ordusu
- Sandıklara nasıl sahip çıkacaksınız?
Nur Tezel: Türkiye genelinde seçimlerde 180 bin sandık olacağı söyleniyor. Sandık kurul görevlileri ve 4 müşahit ile her sandığa an az 7 kişilik bir görevlendirme yapılacak. Onun dışında o gün sandık başında bulunacak yurttaşlarla birlikte 1,5 milyonluk sandık görevlisi ve müşahit ordusu kurulacak.
Birsen Ayışık: Bizim dışımızda sahada başka STK’lar da var. Seçim güvenliği ile ilgili çalışma yapan tüm kuruluşlarla iletişim ve eş güdüm sağlanması için bu kurumlarla görüşmelerin başlamasına karar verildi. Her bir sandıktan alacağımız ıslak imzalı belgeleri kendi datalarımızda kayıt etmeyi planlıyoruz. CHP ve İYİ Parti ile birlikte bazı STK’ların oyların işleneceği bir sistem üzerinde çalıştığını biliyoruz. Belki o sistem üzerinden bizde faydalanarak seçimlerin ve sandıkların gerçek iradesinin ortaya konması için katkı sunacağız.
- 8 ve 20 Nisan’da büyük buluşmalar gerçekleşti. Alınan kararlar nelerdir?
Eymen Demircan: Orada ortaya çıkan en önemli karar AKP, CHP, İYİ Parti ve HDP’ye oy veren seçmenlerin ortak bir düşünce ile herkesin oyunun sandığa gerçek anlamda yansıması için çalışma yapılması gerektiği iradesinin konması. Birsen Ayışık: İlçe ve il meclislerinin kuruluşlarının hızlanmasına karar verildi. Bu görev için örgütlenme komisyonu kuruldu. Seçim güvenliği konusunda gönüllü masalarının meclislerin oluştuğu tüm iller ve ilçelerde açılmasına karar verildi.
Grubun sosyal medya hesapları
Facebook: Istanbulsecimsureci
Twitter: @secimsureci
Instagram:secimsureci
web sitesi: secimsureci.org