‘Sebze meyve’de alarm

Rusya krizi üreticileri adeta çökertti. Sevkıyatlar yarı yarıya düştü. Rusya 2015 yılının başından bu yana 1322 ton meyve ve sebzeyi Türkiye’ye geri gönderdi.

cumhuriyet.com.tr

Rusya ile yaşanan gerginlik ekonomi alanında derinleşiyor. Rusya özellikle 1 Ocak 2016’dan itibaren başta yaş sebze ve meyve olmak üzere Türkiye’den alınan birçok ürünün alımına yasak getiriyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de, Rusya’dan 2015 başından bu yana bin 322 ton meyve ve sebzenin gerekli sağlık koşullarını karşılamadığı gerekçesiyle geri çevrildiğini belirterek, “Türk halkı, iç tüketimi artırarak çiftçisine sahip çıkmalı” dedi.

Sınırda çürüyecek

Rusya ile Türkiye arasındaki sebze meyve krizinin, hava sahasını ihlal eden Rus uçağı düşürülmeden ilk belirtilerini vermeye başladığını dile getiren Yetkin, “Rusya, eylül ve ekim aylarında önce Türkiye’den ithal edilen 40 ton narı, ardından 4 ton nar ve 20 ton domatesi tehlikeli haşereler bulunduğu gerekçesiyle iade etmişti.

Kasımdan önce 20 ton domates, daha sonra 23.5 ton domates iade edilmişti” diye konuştu. Sınırlarda bekletilen TIR’lardaki yaş meyve ve sebzelerin çürümesi halinde üreticinin zarar göreceğini aktaran Yetkin, uçak krizinin başlamasından sonra iade miktarının arttığını, krizin hafife alınmaması gerektiğini dile getirdi.

Yüzde 50 düşüş

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, 1 Ocak’tan sonraki tabloyu göremedikleri için üretici, komisyoncu ve ihracatçıların psikolojik olarak çöktüğünü vurgulayarak, “İhracatçılarımız ciddi anlamda sıkıntılar yaşadılar. Bu üreticilerimizi direkt etkiledi. Bir şekilde çözülmesi gerek. Psikolojik olarak şu an dip seviyedeyiz” dedi.

Sevkıyatta yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşandığını ifade eden Şen, sınırda bekleyen TIR’ların endişe verecek boyuta ulaştığını anlattı.