SDG, IŞİD’İ Bağuz’dan çıkardı ancak cihatçı tehlikenin hâlâ sürdüğüne dikkat çekiliyor

Trump yönetiminin Suriye’den asker çekme kararının ardından ülkenin kuzeyinde “güvenli bölge” için Ankara ile Washington’ın farklı yaklaşımları sürerken ABD destekli, Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD’in elindeki bütün toprakların alındığını duyurdu.

cumhuriyet.com.tr

Suriye’de IŞİD’in elindeki son toprak parçası olarak görülen, Irak sınırı yakınında Deyr ez Zor’daki Bağuz’a yönelik SDG, bir ayı aşkın süredir operasyonlarını yoğunlaştırmıştı. SDG, dün Bağuz’da denetimin tümüyle ele geçirildiğini açıkladı. IŞİD’in ilan ettiği sözde halifeliğin yok edildiğini belirtti. Ancak zafer ilanına karşın gerek SDG gerekse ABD, İngiltere, Fransa’dan IŞİD tehlikesinin sürdüğü uyarıları yükseldi. IŞİD ideolojisinin yeni bir yapıda canlanabileceğine dikkat çekildi. SDG kaynakları, IŞİD’in Suriye’deki son kalesinde kontrolün sağlanmasını uluslararası kamuoyunun uzun zamandır beklediği “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

‘Tarihi dönüm noktası’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter’dan paylaştığı mesajında “büyük bir tehdidin ortadan kaldırıldığını ancak terörist gruplara karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini” yazdı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales ise “IŞİD liderleri fiziksel toprak kaybını bir yenilgi olarak görmüyor” diyerek örgütün yeniden toparlanma yolları arayacağına işaret etti. ABD’nin koalisyon güçleri temsilcisi William Roebuck ve İngiltere Başbakanı Theresa May, IŞİD’in yenilgisini “tarihi dönüm noktası” olarak nitelendirdi.
ABD Başkanı Trump daha önce birkaç kez IŞİD’e karşı zafer ilan etmişti, ancak askeri yetkililer temkinli olunması vurgusu yapmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, önceki gün Pentagon’un “IŞİD’in Suriye’de kontrol ettiği herhangi bir toprak kalmadığı” konusunda Trump’a bilgi verdiğini söylemişti.



630 sivil yaşamını yitirdi

Bağuz’a yönelik ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının destek verdiği operasyon 9 Şubat’ta başlamıştı. Aralarında yabancı ülke vatandaşlarının da olduğu binlerce kadın ve çocuk çatışmalardan kaçarak SDG’nin kamplarına sığındı. Sayıları binlerle ifade edilen IŞİD militanlarından bir çoğu da çatışmalar sırasında Bağuz’dan kaçtı ve teslim oldu. Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Bağuz bölgesinde son altı aylık süreçte aralarında 209 çocuğun olduğu 630 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ebubekir Bağdadi liderliğindeki IŞİD, 2014 yılında Suriye ve Irak topraklarında güçlenmeye başlamıştı. Suriye’nin Rakka ve Irak’ın Musul kentlerini işgal eden cihatçı terör örgütü “halifelik” ilan etmiş, Suriye’nin büyük bölümünü ele geçirmişti. IŞİD ile mücadele için Eylül 2014’te ABD öncülüğünde uluslararası bir koalisyon oluşturulmuştu. ABD’nin başına 25 milyon dolar ödül koyduğu Bağdadi’nin nerede olduğu ya da hayatta olup olmadığı bilinmiyor.

GÖZLER SDG DENKLEMİNDE...

IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratılmasının ardından Kürtlerin durumu öne çıkan başlıklardan. ABD Başkanı Trump geçen aralıkta sürpriz bir kararla, IŞİD’in yenildiğini belirterek Amerikan askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklamıştı. ABD’nin Suriye politikasında büyük bir değişime işaret eden bu karar, Türkiye’nin olası bir operasyonu ve cihatçı tehlikesinin sürmesini neden gösteren dönemin Savunma Bakanı James Mattis ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün istifasına yol açmıştı. Beyaz Saray geçen ay ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından “barışı koruma” göreviyle yaklaşık 200 askerin bir süre daha bu ülkede kalacağını açıklamış, Trump Suriye’de 400 kadar asker bırakacaklarını söylemişti. ABD’li bir diplomatik kaynak askerlerin 200’ünün Suriye’nin kuzey doğusunda oluşturulacak güvenli bölgede konuşlanacağını kaydetmişti. Şam hükümetinden ise geçen hafta “Ya uzlaşı ya da askeri operasyon” çıkışı yükselmişti. Kimi uzmanlar, “Geleceği büyük oranda ABD’ye bağlı olan Kürtlerin Şam hükümeti ile Ankara arasında sıkıştığına” dikkat çekiyor. Öte yandan dün SDG’den “Şam hükümetine diyalog yolunu tercih etme” çağrısı geldi.