"SBS sonuçları, eğitimin özelleştiğini gösteriyor"

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, 8. sınıf SBS sonuçlarının eğitimin özelleştiğini gösterdiğini belirterek, "MEB'in düzenlediği sınavlardan sağladığı karla, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bazı devlet kurumlarının 2010 bütçelerini bile sollaması, eğitimin nasıl bir rant kapısı haline geldiğini ortaya koymaktadır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaptığı yazılı açıklamada 8. sınıf SBS sonuçlarının açıklandığını belirterek "Bakan Çubukçu, yaratacağı tartışmaların önünü kesmek için sınav sonuçlarının ayrıntılarının açıklanmaması yönünde bir talimat verdi" iddiasında bulundu. Sınav sonuçlarının belli olduğunu, ancak sayısı bin 544'ü bulan birincilerin kimler olduğunun henüz açıklanmadığını belirten Adıbelli, Geçen yılki birinci sayısının 23 katı olan bu sayının içinde devlet okulu mezunu sayısının parmakla sayılacak kadar az olduğunun bilindiğini söyledi. İlk 10'a giren 14 öğrencinin 13'ü özel okuldan çıkarken, sadece birinin devlet okulu öğrencisi olduğunu belirten Adıbelli, Bakanlığın detayları açıklamaktan kaçınmasının ardında, "devletin sınıfta kalmış olmasının yattığını" kaydetti.


"Devlet MEB'i taşeronlaştırdı"

"Açıklanan sonuçlar göstermektedir ki, eğitim özelleştirilmiştir. Özel okullardan yetişen öğrencilerin devlet okullarında yetişen öğrencilerden çok daha başarılı olduğu gözlenmektedir" diyen Adıbelli açıklamasına şöyle devam etti:
"Devlet eşit, parasız bir eğitim sisteminin yollarını aramak yerine, eğitimde özelleştirme anlayışını destekleyerek, bakanlığı adeta bir taşeron haline getirmektedir.
Bugün eğitim satın alınabilir bir hizmet haline getirilmiştir. Özel okula giden çocuk, müşteri haline dönüştürülmüştür. Bu yeni sektör özel okul sayısını her geçen gün katlayarak büyüyor. Özel okul patronları, devlet okullarındaki ücretlerin üzerinde ücret vererek, en iyi öğretmenleri okullarında istihdam edebiliyor. Yabancı dil eğitimine ağırlık verip, laboratuar ve spor salonu gibi olanakları sağlıyor. Resim, müzik gibi faaliyetlere daha fazla zaman ayırıyor. MEB'in düzenlediği sınavlardan sağladığı karla, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bazı devlet kurumlarının 2010 bütçelerini bile sollaması, eğitimin nasıl bir rant kapısı haline geldiğini ortaya koymaktadır."