SBS birincisi Mersin'den
İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) sonuçları açıklandı. TED Mersin Özel İlköğretim Okulu'ndan Nezihe Ezgi Menzi birinci oldu.
cumhuriyet.com.trAdaylar sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinden öğrenebilecek.
Sınava ilişkin sayısal bilgilere bakıldığında sınava 1 milyon 98 bin 285 aday başvuruda bulundu. Sınava giren aday sayısı ise 1 milyon 75 bin bin 533 olarak belirlendi. 17 adayın ise sınavı iptal edildi.
Toplu kopyadan iptal edilen test ile toplu kopyadan bazı testleri iptal edilen aday tespit edilmedi.
18 aday ikinciliği paylaştı
2012 SBS'de tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı 677 iken, sınıf puanı 500 olan öğrenci sayısı 449 olarak belirlendi.
2012'ye göre tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 42 bin 148 oldu. 2012 OYP'ye göre bir kişi birinci olurken, 18 kişi ikinci, bir kişi de üçüncü oldu.
Üç yıl boyunca tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı 21, sınıf puanı 500 olan öğrenci sayısı ise 18 olarak tespit edildi.
Başarı sıralamasında ilk 10
OYP'ye ilk 10'a giren öğrenciler şöyle:
TED Mersin Özel İlköğretim Okulu'ndan Nezihe Ezgi Menzi (Uluslararası satranç yarışmasında 2. olduğundan ek puan aldı) 507.424 puanla birinci oldu. İstanbul Avcılar Özel Ataşehir Doğa İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Rozerin Akkuş, İzmir Çiğli Özel Çakabey İlköğretim Okulu'nden 500.000 puanla Yiğit Atay, Sakarya Serdivan Sakarya Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Ahmet Atıl Aygün, Antalya Özel Manavgat Bahçeşehir İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla İçten Bozkurt, Adana Seyhan Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulu'ndan 500.000 panla Kartal Kaan Bozdoğan, İstanbul Beşiktaş Özel Şişli Terakki İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Tolga Ferdi Çalışır, Mersin Yenişehir Piri Reis İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Muhammet Yusuf Efe, İstanbul Sarıyer İSTEK Özel Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Deniz Enfiyeci, Isparta Merkez Halıkent İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Hasan Karakelle, İstanbul Üsküdar Özel BİLFEN Koşuyolu İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Dolunay Kocabağ, İstanbul Bağcılar Özel Güneşli Okyanus İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Ali Umut Kılıç, Ankara Çubuk Özel Yükselen İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Rabia Maşaoğlu, İstanbul Üsküdar Özel Çamlıca Çoşkun İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Mehmet Ali Özdemir, İstanbul Ümraniye Özel Atakent Doğa İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Merve Özkılıç, İzmir Bornova Özel Bornova İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Berke Saat, İstanbul Ataşehir Özel Ataşehir Doğa İlköğretim okulu'ndan 500.000 puanla İbrahim Emre Sağlam, İstanbul Bağcılar Yıldıztepe İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Hakan Taş, Çanakkale Özel İlköğretim Okulu'ndan 500.000 puanla Cem Ünüvar ikinciliği paylaştı.
Ankara Çankaya Rauf Orbay İlköğretim Okulu'ndan 499.995 puanla İrem Akçal üçüncü, Kayseri Talas Özel Tevfik Kuşoğlu İlköğretim Okulu'ndan 499.914 puanla Mert Gökduman dördüncü, Gaziantep Şehitkamil Özel Gaziantep Koleji Vakfı İlköğretim Okulu'ndan 499.654 puanla Büşra Abdulkadiroğlu beşinci oldu.
Elazığ Merkez Özel Yavuz Selim-Mustafa Sabuncu İlköğretim Okulu'ndan Abdullah Çaycıoğlu 499.539 puanla altıncı, Malatya Yeşilyurt Özel İbrahim Yücel İlköğretim Okulu'ndan 499.488 puanla Erensu Mengüşoğlu yedinci, Adana Seyhan Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Kaan Ersin Adım, İstanbul Ümraniye Özel Atakent Doğa İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Hasan Deniz Altuntaş, İstanbul Eyüp Dede Korkut İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Ayça Becerir, Bursa Nilüfer Özel İlkbahar İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Alperen Demirel, İstanbul Bağcılar Özel Güneşli Okyanus İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Muhittin Kıraman, Kütahya Gediz 1 Eylül İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Gülden Önder, Konya Karatay Cengiz Topel İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Asena Gökçe Özyiğit, İstanbul Özel Ataşehir BİLFEN İlköğretim Okulu'ndan 499.034 puanla Ahenk Zeynep Sayın, Isparta Merkez Özel Altınbaşak Bedirayhan İlköğretim Okulu'ndan 499.034 Şeyma Ceren Şenyiğit sekizinci, Osmaniye Merkez Özel Bilge Atabey İlköğretim Okulu'ndan 499.031 puanla Elif İdil Aydın dokuzuncu, Eskişehir Odunpazarı Melahat Ünügür İlköğretim Okulu'ndan 499.003 puanla Ayça Düzgüner onuncu sırada yer aldı.
Yerleştirme işlemleri
Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 196 ve üstü olup tercihte bulunabilecek tüm öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihlerini 1-8 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapabilecek.
Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi çerçevesinde, ilköğretim okulları 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı, 9 Haziran 2012 tarihinde yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde gerçekleştirilmişti.
MEB'den yapılan açıklamaya göre, sınavda öğrencilere, yıl boyunca eğitim-öğretim sürecinde elde ettikleri kazanımların seviyesini ve bu kazanımların günlük hayatta kullanılması becerisine dönüştürülmesini ölçmek için akademisyenlerin danışmalığında çalışan komisyonlar tarafından geliştirilen 100 soru soruldu.
Bu sorular sınav sonrası akademisyenlerin de yer aldığı bilim kurulları tarafından tekrar incelendi. İncelemeler; bilimsel doğruluk, ölçme tekniğine uygunluk, dil anlatımı ve öğretim programlarının kazanımları doğrultusunda yapıldı.
Bu kapsamda incelemeyi yapan kurul ve komisyonlar tarafından iptali gerektiren herhangi bir soru tespit edilmedi.
Önceden belirlenen takvime uygun olarak, 8. sınıf öğrencilerinin SBS sonuçları, daha önceki yıllarda girmiş oldukları SBS'lere ait sınav sonuçları ve yılsonu başarı puanlarının ''Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi'' hükümleri doğrultusunda birleştirilmesi ile elde edilen Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplandı.
Tercih kılavuzu dikkatlice okunmalı
Bu yıl ilköğretim 8. sınıfı tamamlayarak, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek olan öğrenciler OYP'ye göre yerleştirilecek. OYP, öğrencilerin 2010-2011-2012 SBS'lerden almış oldukları puanlar, o yıla ait yılsonu başarı puanları ve bu puanların oluşturduğu sınıf puanları doğrultusunda hesaplanıyor.
Bu nedenle, OYP; öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde açıklanacak. Öğrenci ve velilerin okul tercihlerini sıralarken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
İlköğretim 8. sınıf SBS ve OYP sonuçlarına ''www.meb.gov.tr'' adresinde ve ''e-Okul veli bilgilendirme'' sayfalarından ulaşılabilecek.
Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
OYP'ye göre yapılacak tercih ve yerleştirme işlemlerinde, geçmiş yıllara göre bazı farklı uygulamalar söz konusu olduğundan, okul müdürlerinin, velilerin ve öğrencilere rehberlik eden diğer yetkililerin, ''http://oges.meb.gov.tr'' adresinde yayınlanan tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu dikkatlice okumaları gerekiyor.
Özellikle, tercih listesinin bir kez düzenleneceği, daha sonra ikinci bir tercih ve/veya düzeltme işlemi yapılmayacağı, tüm yerleştirme işlemlerinin bu tercihe göre yapılacağı dikkate alınarak tercihlerin özenle ve dikkatle yapılması gerekiyor.
Başvuru tarihleri
OYP'si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için tercihler 1-8 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacak.
Yerleştirme işlemleri için öğrenciler en fazla 10 tercih yapabilecek.
Elektronik ortamda tercih yapacak veliler, tercihleri http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapacak.
Elektronik ortamda tercih yapamayan veliler, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunda yer alan ''Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu''nu doldurup imzalayarak okul müdürlüğüne teslim edecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak.
Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak.
Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.
Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacak.
Okulların kayıt-kabul ve nakil işlemleriyle ilgili bilgiler ''2012 Ortaöğretime Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu''nun 2. bölümünde açıklanıyor.
Tercih başvurusu sadece 1 kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyeceğinden, öncelik sırasına ve http://oges.meb.gov.tr ve https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılacak.
Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil ya da mülakat hakkı kazandıkları tercihleri belirlendikten sonra, herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılacak.
Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihine yedek olabilecek. Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asil kontenjan sayısının 3 katı alınarak belirlenecek.
Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asil hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asil olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilecek. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabilecek.
Yerleştirme sonuçları açıklandığında öğrencilerin ''Sınav Sonuç Belgesi''nde, herhangi bir ortaöğretim kurumuna asil olarak yerleştirildiği okul var ise bu okulun bilgileri, yedek olarak yerleştirildiği okul/okullar var ise yedek okullar ve bu okulların kayıt dönemleri hakkında bilgiler bulunacak. Ayrıca veliler https://eokul.meb.gov.tr adresindeki ''Veli Bilgilendirme Sistemi''nden sürekli olarak bilgilendirilecek. Bu nedenle velilerin belirtilen internet adresini yerleştirme takvimi boyunca takip etmeleri gerekiyor.
Yerleştirme sonuçları 24 Ağustos'ta
OYP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 24 Ağustos 2012 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek.
Asil kayıt dönemi; yerleştirme sonuçları açıklanınca tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrenci, 27–31 Ağustos 2012 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar asil olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırabilecek. Bu süre içinde kayıt yaptırmamaları durumunda öğrenciler bu haklarını kaybedecek.
Yedek kayıt dönemi; yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra, 3 Eylül 2012 saat 08.00'den itibaren boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Her öğrenci, kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3 iş günü içerisinde saat 17.00'ye kadar kayıt yaptıracak.
Kayıt yaptırmadığı taktirde, boş kalan kontenjanlara sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verileceğinden bu haklarını kaybedecekler.
Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi 12 Eylül 2012 saat 17.00'ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. 12 Eylül 2012 saat 17.00 itibariyle kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları ise 14 Eylül 2012 saat 17.00'ye kadar devam edecek.
Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilecek.
Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, verilen kayıt süresi içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybedecek. Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak düşecek.