Sayıştay Kanunu teklifi görüşmeleri sona erdi
AKP Grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri tarafından verilen Sayıştay Kanunu Teklifinin görüşmelerine geçen hafta kabul edilen maddeler nedeniyle 7. maddeden itibaren görüşülmeye başlandı. Komisyonda söz alan Sayıştay Genel Sekreteri Erol Akbulut, askeriyenin elinde bulunan devlet mallarının, diğer kurumlar gibi Sayıştayın denetimi kapsamında bulunduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trAKP Sıvas Milletvekili Mustafa Açıkalın başkanlığında toplanan Komisyon, AKP Grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri tarafından verilen Sayıştay Kanunu Teklifinin görüşmelerine başlandı. Teklifin sorumlular ve sorumluluk halleri başlığı altındaki 7. madde, daha sonra çalışılmak üzere kabul edilmeden geçildi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, askerin elindeki devlet mallarının denetimiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ''gizli yönetmelik'' bulunduğunu ileri sürerek, bu yönetmeliği görmek istediğini söyledi. Sayıştay Genel Sekreterinin dahi göremediği söz konusu gizli yönetmeliğin gelmemesi halinde görüşmelerde sürekli gündeme getireceğini belirten Kaplan, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse ve Meclis de millet adına denetim yapıyor. Meclisi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, güvenlik güçlerinin denetimini yapamaz hale getiriyorsunuz. TSK'yı Sayıştayın denetimi dışına çıkararak, Sayıştayın denetimini sulandırmış olursunuz. Personel sayısı 1 milyonu bulan güvenlik güçlerini denetim dışına çıkarırsanız, kanun teklifinin ruhunu zedelemiş olursunuz, teklifin iskeletini parçalamış olursunuz'' diye konuştu.
AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, BDP'li Kaplan'a ''Konuyu yanlış bildiğini'' söyleyerek tepki gösterdi. Büyükkaya, TSK'nin veya güvenlik kurumlarının Sayıştayın denetim kapsamı dışında kalmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 2006'dan beri söz konusu gizli yönetmeliğin çıkmadığını bildiğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin veya diğer güvenlik güçlerinin gizli kalması gereken bazı konularının olabileceğine dikkati çeken Bilgiç, ''TSK, denetime açık bir kurumdur; Sayıştay, TBMM adına denetimini yapıyor. Sayıştay, denetimin usul ve esasını kendisi belirleyecektir. Her kurumun kendi içindeki hassasiyetlerini gözünde bulundurarak bu yönetmeliği çıkaracaktır. Bu düzenlemeyle gizli yönetmeliği ortadan kaldırıyoruz'' diye konuştu.
Sayıştay Genel Sekreteri Erol Akbulut, askeriyenin elinde bulundurduğu kamu mallarının Sayıştay tarafından denetlendiğini, denetimin usul ve esaslarının Sayıştayca düzenleneceğini bildirdi.
Savunma, güvenlik, istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının Sayıştayca yapılacak denetimine ilişkin esas ve usullerin Sayıştay tarafından belirleneceğini bildiren Akbulut, ''Milli Savunma Bakanlığının elinde bulundurduğu devlet malları dahil her türlü işlemler Sayıştay denetimine dahil. Sayıştay, kendi denetim kriterleri çerçevesinde başka kurumları nasıl denetliyorsa askerin elinde bulunan malları da o şekilde denetleyecek'' dedi.
Akbulut, daha önce silahlı kuvvetlerin elinde bulunan devlet mallarının denetiminin usul ve esaslarının gizli yönetmelikle belirlenmesine ilişkin düzenlemenin Anayasada yer aldığını ancak bu düzenlemenin uygulamadan kaldırıldığını anımsatarak, görüşülen kanun teklifinin yasalaşması halinde denetimin usul ve esaslarının Sayıştayca belirleneceğini kaydetti.
Akbulut, ''Gizlilik meselesi yoktur. Sayıştay, usul ve esaslara ilişkin ikinci mevzuatını hazırlarken denetleyeceği kurumların hassasiyetini de gözönünde bulunduruyor. Gizli yönetmeliğin çıkıp çıkmadığı konusunda bilgi sahibi değilim ama uygulamada böyle bir yönetmelik söz konusu değil'' diye konuştu.
Giriş sınavında yabancı dil şartı aranmayacak
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay Başkanlığına 5 yıl seçilenlerin ikinci kez 5 yıllığına seçilmesine imkan tanıyan düzenlemeye karşı çıktı. Hamzaçebi, Sayıştay Başkanlığına seçilen bir kişinin bir daha aynı göreve gelmek için iktidarın hoşuna gidecek iş ve işlemler yapabileceğini belirterek, Sayıştayın bağımsızlığının korunması amacıyla ikinci kez seçilme imkanı tanınmaması gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, ''Başkanın görev süresini 7 yıl veya 10 yıl yapalım ama iki kez seçilme imkanı sağlamayalım'' dedi.
Sayıştaya personel alımında yabancı dil şartının kaldırılmak istendiğini belirten Hamzaçebi, ''(Yabancı dil bilen personele ihtiyacım yok) diyen bir Sayıştay Başkanı var. Sayıştayı, dünyanın geri kalmış kurumları arasına sokmak ilk icraatınız oldu, hayırlı olsun. Bu düzenleme, kurumu 50 yıldan daha da geriye götürecek bir düzenleme'' diye konuştu.
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, Sayıştaya giriş sınavında yabancı dil zorunluluğu olduğu için mesleki anlamda yeterli olan ancak yabancı dili yetersiz olan kişilerin kuruma girmesinin sınırlandırıldığını söyledi. Berber, kuruma giriş sınavını kazananların denetçi atanması için master düzeyinde eğitim gördüğünü belirterek, bu kişilerin 3 yıllık eğitimleri boyunca yabancı dilin zorunlu hale getirilebileceğini, bu yönde düzenlemenin yapılabileceğini söyledi.
Sayıştay Genel Sekreteri Akbulut ise kurum olarak yabancı dilin önemini reddetmediklerini, ancak giriş sınavında yabancı dil şartının aranması nedeniyle kurumun ihtiyaç duyduğu bazı mezunların girişinin zorlaştığını söyledi. Kuruma giriş sınavını kazananların çoğunluğunun siyasal bilgiler olduğuna dikkati çeken Akbulut, yabancı dili yetersiz olan iktisat veya hukukçulara yabancı dil eğitimi imkanlarının bulunduğunu bildirdi.
Sorumlulukların yerine getirilmesi
Teklifte yer alan kamu idareleri ve görevlilerinin sorumluluğuyla ilgili maddesine muhalefet milletvekilleri karşı çıktı. BDP'li Kaplan, Sayıştayın istediği bilgi ve belgeleri vermeyen bir komutanın görevinden alınmasının söz konusu olamayacağını belirterek, bu düzenlemenin uygulanamayacağını, her kurumun kendi iç disiplin kurallarının bulunduğunu söyledi.
CHP'li Hamzaçebi ise bir belediyenin söz konusu bilgi ve belgelerinin Sayıştaya teslim edilmemesi halinde belediye başkanının görevden alınmasının mümkün olamayacağını, yine aynı şekilde üçlü kararname ile atanan genel müdürlerin yine üçlü kararname ile görevden el çektirilebileceğini söyledi.
Hamzaçebi, evrak teslim etmediği şeklindeki bir suç veya ihmal karşısında görevden uzaklaştırma cezasının çok ağır olacağını kaydetti. Sayıştayın denetim için gerekli her türlü hesap, bilgi, belge ve kayıtları ibra etmeyen ilgili idarenin yetkilisinin görevden uzaklaştırılmasına yönelik düzenleme, AKP'li milletvekillerince verilen önergeyle değiştirildi.
Buna göre, kamu idareleri ve görevlileri, denetim ve inceleme ile görevlendirilmiş olanlara her türlü hesap, bilgi, belge ve kayıtları ibraz etmek zorunda olacak; bunu herhangi bir haklı sebebe dayanmaksızın yerine getirmeyen ilgililer hakkında Sayıştayın istemi üzerine ilgili kurum tarafından disiplin veya ceza kovuşturması yapılacak.
Komisyonda, 9 maddenin daha kabul edilmesiyle teklifin 18. maddesine gelindi. Komisyon, Sayıştay Kanunu Teklifinin görüşmelerine yarın devam edecek.