Sayıları 16 bine ulaşan tarikat kurslarına Diyanet söz geçiremiyor

Diyanet, hazırladığı raporda, denetimsizliği itiraf edip “Kurslarda dernek, vakıf, cemaat hâkimiyeti ortadan kaldırılmalıdır” tespitini yaptı. Diyanet, kurs yönergesini değiştirip önlem almaya çalışıyor.

Ozan Çepni

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 2016’daki “Medreseler legal olmalı, bir kısmını Kuran kursu yaparak legalleştirdik” açıklamasının ardından yasal görünüme sokulan medrese sayısı katlanarak arttı. Diyanet çatısı altında toplanmasına karşın anayasaya aykırı olarak dini eğitim faaliyetini sürdüren medreseler, vakıf ve dernek adıyla denetimsiz olarak çalışmalarını hızlandırdı. 

Diyanet verilerine göre, 16 bini aşan kurstan sadece 4 bininin mülkiyeti Diyanet’e ait. Kursların mülkiyet yapısına bakıldığında 339’u vakıflar, 3 bin 257’si dernekler, 1007’si şahıslar, 1370’i belediyeler, 2 bin 278’i köy tüzel kişilikleri ve 3 bin 989’u de “diğer” başlığı altında bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde 10 bin 278, beldelerde 1268, köylerde ise 4 bin 613 kurs bulunuyor. 

Diyanet’in hazırladığı “Kuran Kursu Raporu” ile çocukların emanet edildiği kursların yarısından fazlasının denetlenmediği ortaya çıktı. Raporda, yaz aylarında yatılı öğrenci sayısının 5 kat arttığı belirtilen kurslar için “Türkiye genelinde kursların yüzde 6.1’i denetlenmiştir” tespiti yapıldı. Raporda, yıl boyunca yürütülen faaliyetler kapsamında ise “Kursların yüzde 50’si denetlenmiştir” denildi. Diyanet raporunda kurslara ilişkin “Kurslarda dernek, vakıf, cemaat hâkimiyeti ortadan kaldırılmalıdır” ifadeleri de dikkat çekti. 

CEMAAT HAMLESİ

Diyanet’in resmi kurs müfredatını uygulamayı reddeden yüzlerce tarikat medresesi yasal statü ve öğrencilerine ilahiyat fakültesine denk diploma istiyor. Diyanet ise kurs yönergesine “Vakıf ve dernekler de dahil olmak üzere, başkanlık dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kuran kursu açılamaz” maddesini ekledi. Diyanet’in bu hamlesinin Süleymancılar, İsmailağa ve Menzil cemaatlerine yönelik olduğu değerlendirildi. l ANKARA