Savunmaya kulağını tıkamış
Davayı takip eden gözlemci ve gazeteciler, savunmanın sunduğu onca rapor ve delile rağmen savcının mütaalasını hemen hemen hiç değiştirmemiş olması karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.
Şebnem ArsuCumhuriyet gazetesi davasının Silivri Ceza ve Tevkifevleri yerleşkesinde gerçekleşen 7. duruşması öncesinde bina içinde ve dışında alınan güvenlik önlemleri dikkat çekiciydi.
* Duruşmayı izlemeye gelen kalabalıkla kıyaslanmayacak kadar yoğun olan tedbirlerin kısa bir süre sonra “marjinal grupların eylem yapacağı duyumuna karşılık” alındığı kulağımıza çalındı.
* Yerli ve yabancı gözlemciler, gazeteciler ile destek için gelen vatandaşlar, sınırları çelik akordeon bariyerlerle çizilmiş, uzunca bir açık hava koridorundan ilerleyerek binaya girebildiler.
* “Yalnızca 57 avukat için izin var, müdafi olmayan avukatların cep telefonu ve diğer elektronik cihazları içeri sokmaları mümkün değil” şeklinde bir hatırlatma yaptı görevlilerden biri.
* Telefon konusundaki hassasiyete ise bir önceki duruşmada basına ayrılan odada canlı yayın yapmak isteyen bir gazetecinin yarattığı paniğin sebep olduğu anlaşıldı.
* “Bu konuda yasal prosedür gayet açık,” diyen bir jandarma yetkilisi, “Duruşma verilerinin her türlü yayını, görsel aktarımı yasaktır” hatırlatması yaptı.
* Duruşma salonundan yayın yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığı, dava duruşmasının en alt katta, telefon ve internet sinyalinin alınamadığı bir salonda görüleceği netleşince anlaşıldı.
* Yaklaşık bir saat geç başlayan duruşmada yerini ilk alan savcı oldu. Mahkeme başkanı kendisine söz verir vermez kelimelerin arasında yarışırcasına okuduğu 48 sayfalık mütalaaya 2 saat 20 dakika sonra tek ara, duruşma kaydı yenilenirken verildi.
* “Bu vesile ile ara vermiş olurum,” diyen savcının, tek düze bir tonla yaklaşık 1.5 saat daha seslendirdiği metnin ardından bir saatlik bir ara verildi.
* Soluğu mahkeme binası yanındaki kafelerde alan seyirci, sanık yakınları, sanıklar, avukatlar ve yabancı gözlemciler savcının mütalaasını değerlendirirken, dinlenen 16 tanık ve sunulan onca rapor ve delile rağmen hemen hemen hiç değiştirilmemiş olması karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.
* Geçen hafta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve muhabirimiz Ahmet Şık’ın arkadaşları ile kucaklaşması ağır atmosferi yumuşatan sahnelerdendi.
* Verilen ara sonrası 1.5 saat kadar Akın Atalay ve avukat ifadelerine yer veren mahkeme heyeti yarım saat sonra ara kararını vermek üzere toplanılacağını söylese de bu süre yarım saat daha gecikti.
* Geçen hafta anekdotlar eşliğinde serbest bırakma kararlarını açıklayan mahkeme başkanı, bu sefer monoton bir ses tonuyla, ilk önce nisan ayında gerçekleşecek 4 günlük duruşma maratonunun tarihlerini açıkladı, daha sonra da “geçen duruşmada dile getirilen aynı gerekçelerle” diyerek tutuklulukların devamına hükmetti.