Savcılık iz peşinde

Altında "Albay Çiçek'in imzası" olan "İrticayla Mücadele Eylem Planı" adlı belge için askeri savcılığın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara"ya gönderdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3 kişinin "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurdu.

cumhuriyet.com.tr

‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı belge için askeri savcılığın ardından İstanbul Başsavcılığı da yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara’ya gönderdi. Ankara Başsavcılığı belgeyi hazırlayanı araştıracak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un “kâğıt parçası” olarak nitelendirdiği, ancak Ergenekon soruşturmasına dayanak yapılan “İrticayla Mücadele Eylem Planı” adlı belge için askeri savcılığın ardından İstanbul Başsavcılığı da görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara’ya gönderdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesine ilişkin “gerçeğe aykırı belge düzenlemek”ten başlattığı soruşturma kapsamında 3 kişi “tanık” sıfatıyla ifade verdi. Belgeyi “bulan” polislerin de ifadesine başvurulacağı öğrenilirken Ankara Başsavcılığı, belgenin kimlerce ve ne amaçla üretildiğini araştıracak.

Taraf gazetesi tarafından gündeme getirilen ve haftalarca hazırlayanlar yerine içeriği tartışılan “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nı kimin hazırladığı ve amacının ne olduğu halen belirlenemedi. Belgede imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek, Ergenekon soruşturmasına dahil edilmiş ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Ancak Çiçek 18 saat sonra cezaevinden tahliye edilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, 17 Haziran’da, belgenin “Genelkurmay karargâhında düzenlenmiş resmi bir evrak olmadığının saptandığını” açıkladı. Takipsizlik kararı alan askeri savcılık, belgenin TSK’yi hedef alıp almadığının, kimler tarafından ve ne amaçla üretildiğinin tespiti için, soruşturma dosyasının bir suretini İstanbul Başsavcılığı’na gönderdi. Askeri savcılık, “imzanın kendisine ait olduğuna yönelik bir kanıt bulunmadığını ve orijinali olmadığı için fotokopi evrak üzerinden kesin sonuca ulaşılamayacağını” belirterek, Çiçek hakkında da takipsizlik kararı verdi. İstanbul Başsavcılığı da “suç yerinin Ankara olması” nedeniyle dosyayı görevsizlik kararıyla Ankara Başsavcılığı’na gönderdi.

Ankara Başsavcılığı da gelen dosya üzerine belgenin kimler tarafından düzenlendiğini belirlemeye yönelik soruşturma başlattı. Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturmada, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Serdar Öztürk’ün bürosunda çalışan avukat Gizem Ulusoy ve stajyer avukat Bahar Özgüner’in ifadelerine başvuruldu. Öztürk’ün bürosunda yapılan arama sırasında, yasa gereğince Ankara Barosu’nu temsilen bulunan avukat Bayram Özkan’ın da ifadesi alındı. Bu kişilerin “tanık” sıfatıyla dinlendiği belirtildi. Soruşturma kapsamında, önümüzdeki günlerde, bazı avukatlar ile Öztürk’ün bürosunda yapılan aramada görevli polislerin de ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.

Albay Çiçek hakında ise dava açılabileceği gibi takipsizlik kararı da verilebilecek.

Çiçek Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, belgeyi hazırlayanların bulunmasını istemiş, ayrıca yayımlayanların da cezalandırılmasını istemişti.