Savcılığın aklaması, gizli tanık ifadesine yetmedi

FETÖ soruşturmaları kapsamında yaklaşık 6 bin kamu çalışanının ihbar eden gizli tanık Albatros’un ifadelerine dayanılarak hakkında soruşturma açılan ve ihraç edilen bir Emniyet görevlisi, savcılıktan takipsizlik kararı alsa da OHAL Komisyonu karara karşı çıktı.

Sinan Tartanoğlu

FETÖ soruşturmaları kapsamında yaklaşık 6 bin kamu çalışanının ihbar eden gizli tanık Albatros’un ifadelerine dayanılarak hakkında soruşturma açılan ve ihraç edilen bir Emniyet görevlisi, savcılıktan takipsizlik kararı alsa da OHAL Komisyonu’nda kendisini aklayamadı. OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruya ilişkin ret kararında, “Her ne kadar kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olsa da başvurucunun gizli tanık Albatros tarafından ibraz edilen listedeki FETÖ terör örgütü içerisindeki kategorisinin 5 olduğunun bildirildiği hususu ve kurum kanaati örgütle irtibatını ortaya koymaktadır” denildi.

Gizli tanık Albatros, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü darbe soruşturması kapsamında, CD içerisinde yaklaşık 6 bin kamu çalışanının ismini verdi. Kamu çalışanları bu listede, FETÖ içindeki konumlarına göre numaralandırıldı. Listelerde kategorilere ayrılarak sıralanan isimler zaman içinde gözaltına alındı, tutuklandı, KHK ile görevlerinden ihraç edildi. Gizli tanık ifadeleri; zaman içinde savcılık kararları ile davalara da dönüştü, takipsizlik kararları da verildi.

‘Albatros yeterli delil değil’

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 29 Ekim 2016’da çıkarılan KHK ile ihraç edilen bir personel hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma da açıldı. Gizli tanık Albatros, söz konusu Emniyet görevlisinin FETÖ içinde 5 numaralı kategoride yer aldığını; yani örgütün her türlü emellerine, talimatlarına kayıtsız şartsız, yargılamadan, sorgulamadan mutlak itaat eden kişilerden olduğunu, örgüt tarafından güvenildiğini ihbar etti. Ancak savcılık, 14 Eylül 2017 tarihinde, “Soruşturma konusu suçlardan dava açmaya yeterli şüphe oluşturan delil elde edilmediği” gerekçesi ile suçlama hakkında takipsizlik kararı verdi.

Emniyet görevlisinin OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuru ise, savcılığın verdiği kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki karara rağmen reddedildi ve emniyet görevlisi görevine iade edilmedi.