Savcıdan kanunsuz itiraz: Karar emsal olacak korkusu
HDP’li Encü hakkında verilen cezayı ‘örgüt üyeliği’ne çevirmek isteyen savcı, kanuna aykırı olarak Bölge Adliye Mahkemesi kararını temyiz etti.
cumhuriyet.com.trTutuklu HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, avukatları aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, kendisine “örgüt propagandası” suçundan verilen ve Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce onaylanan cezanın kesinleşmiş ve temyiz edilemez olmasına karşın Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı’nın “örgüt üyeliği” suçundan ceza verilmesi talebiyle karara itiraz ettiğini, dosyanın Yargıtay’a gönderildiğini belirtti.
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, HDP milletvekilleri hakkında “örgüt propagandası” suçundan hazırlanan fezlekelerin birleştirilerek milletvekillerinin 4 Kasım 2016’da “propaganda sınırının aşılması suretiyle örgüt üyeliği” suçundan tutuklandığını, kendisinin yargılandığı davada mahkemenin geçen 9 Haziran’da iddianamede yer alan suçlamanın aksine “örgüt üyeliği suçunun oluşmadığı” yönünde karar vererek “örgüt propagandası” suçundan ceza verdiğini ve bunun Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce onaylandığını belirtti.
Bu kararın diğer tutuklu milletvekilleri için de emsal teşkil edeceğini vurgulayan Encü, “İşte bu onama kararı, iktidarı telaşlandırmıştır. Çünkü bu onama kararıyla birlikte, 4 Kasım 2016 tarihinde bizlere yönelik yapılan hukuksuz operasyon ve tutuklanmamızın gerekçesi boşa çıkmıştır. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nin onama kararı 4 Kasım 2016 operasyonunun hukuksuzluğunu tescil etmiştir ve yargılaması devam eden diğer milletvekilleri bakımından emsal olma özelliğine sahiptir” ifadesini kullandı.
‘Hukuk güvenliği ortadan kalktı’
Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre kesin ve temyiz edilmez niteliğe sahip olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nin onama kararına karşı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı’nın temyize başvurduğuna dikkat çeken Encü, “Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı, kesin ve temyiz edilemez olan kararın bozulmasını ve örgüt üyeliği suçu uyarınca cezalandırılmamı talep etmektedir. Açık yasal düzenlemeye rağmen temyiz yoluna başvurulması ile birlikte hukuk güvenliği ilkesi bu ülkede yaşayan herkes için ortadan kalkmıştır” ifadesini kullandı. Temyiz nedeniyle dosyanın Yargıtay’a gönderildiğini belirten Encü, savcının görev suçu işlediğini ve bu nedenle savcı hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Mahkemenin ret gerekçesi Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, temyiz talebi üzerine CMK’nin 286/2-a maddesi gereğince “İlk derece mahkemelerinden verilen 5 yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararlarının” yine CMK 286/2-1 maddesi gereğince “On yıl veya daha az hapis cezasını veya adli para cezasını gerektiren suçlardan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararlarına ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının kesin ve temyiz edilemez nitelikte olduğunu” belirtti. |