Savcı 'ruhsat arası 50 lira' davasında beraate itiraz etti

Sultanbeyli'de durdurdukları sürücüden ruhsat arasında 50 lira rüşvet aldıkları iddia edilen polislerle, onlara rüşvet verdiği belirtilen sürücünün yargılandığı davada karar geçtiğimiz ay açıklandı. "Rüşvet almak ve vermek" suçlarından beraat eden sanıklarla ilgili duruşma savcısı kararı temyiz etti.

DHA


İstanbul'da Sultanbeyli gişeleri çıkışında trafik uygulamasında durdurdukları şoförün "SRC belgesi" olmaması nedeniyle ceza kesmeyerek rüşvet aldıkları belirtilen polis memurlarının yargılandığı davanın karar duruşmasına 3 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

BERAATLARINI TALEP ETTİLER

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada son sözü sorulan sanıklar suçsuz olduklarını belirterek haklarında beraat kararı verilmesini talep ettiler.

5'ER AY HAPİS CEZASI ERTELENDİ

Mahkeme heyeti rüşvet aldıkları iddia edilen polis memurları F.S. ve M.A.'nın, onlara rüşvet verdiği belirtilen sürücü G.S.'nin "Rüşvet almak ve vermek" suçunu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi. Polis memurlarının işlediği suçun "Görevi kötüye kullanmak" olduğunu belirten mahkeme 2 polis memurunun 5'er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanıkların bir daha suç işlemeyeceği yönünde mahkemece olumlu kanaat getirdiğini belirten heyet cezanın ertelenmesine hükmetti.

SÖZ SIRASI YARGITAY'DA

Öte yandan duruşma savcısı "Rüşvet almak ve vermek" suçundan beraat kararını temyiz etti. "Sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken beraatlarına karar verilmesi kanuna aykırıdır" denilen temyiz dilekçesinde kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedilerek sanıklar aleyhine bozulmasına karar verilmesi istendi. Yargıtay bu konuda görüşünü açıklayacak.

12'ŞER YILA KADAR HAPİSLERİNİ İSTEMİŞTİ

Davanın geçtiğimiz celsesinde esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı SRC belgesi bulunmayan şoföre idari para cezasının kesilmesi gerektiğini ifade ederek, "Şoför G.S.'nin ceza yazılmaması konusunda ısrarlı istekleri sonrasında polis memurlarına 50 lira vererek cezai işlem yaptırmadan oradan ayrıldığı anlaşılmıştır" şeklinde mütalaa vermiş, tüm sanıkların "Rüşvet almak ve vermek" suçlarından 4'er yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istemişti.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede geçtiğimiz yıl Mart ayında polis memurlarından M. A. ve F. S'nin Sultanbeyli gişeleri çıkışında trafik uygulaması yaptıkları sırada ticari araç kullanan G.S.'yi durdurdukları belirtildi. Sürücünün zorunlu olan 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' (SRC) olmadığı belirtilen iddianamede, polislerin yaka kamerasının kayıt yaptığı esnada G.S.'nin polis memuruna bir seferlik ceza yazmaması yönünde çaba sarf ettiği, polis memuru F.S.'nin ceza kesmesi gerekirken şoförü tekrar diğer polis memuru M. A.'ya gönderdiği belirtildi.

Başkomiser İ.K.'nın olaya ilişkin tutmuş olduğu raporda, şoförün ruhsat arasına 50 lira koyduğu ve polis memuru M.A.'nın 50 lirayı alması sonrasında ceza kestirmeden şoförü olay yerinden gönderdiği anlatıldı. İddianamede, Başkomiser İrfan Kaya'nın tesadüfen görüntüleri izlediği, şüphe üzerine araç sahibine ceza kesilmediğini öğrendiği ve şoföre ulaşıp telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Şoför G. S. ve olaydan 2 ay sonra tutuklanan polis memurları M. A. ile F. S. hakkında "Rüşvet almak ve vermek" suçundan 4'er yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Olayın ardından 4 ay tutuklu kalan polis memurları davanın ilk celsesinde tahliye edilmişti.