Savarona'ya fuhuş baskını

Savarona'ya yapılan fuhuş baskınında, yaşı 18'den küçük olan yabancı uyruklu 10 kız ve fuhuşu organize ettiği iddia edilen 8 kişi ile bazı ünlü işadamları gözaltına alındı.

cumhuriyet.com.tr

Operasyona geçen yıl sonlarında, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Boğazkent beldesinde bir şüphelinin Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere, yurt dışındaki mankenlik ajanslarından temin ettiği, aralarında 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu kadınları, Antalya'daki turizm işletme belgeli lüks tesislere getirerek, maddi durumu iyi olan kişilere yüksek paralar karşılığında pazarladığı bilgisinin alınmasıyla başlandı.

Yapılan takipte, şüphelinin tek başına hareket etmediğinin anlaşıldığı, Antalya'dan dört, İstanbul'dan da iki kişinin organizasyon içerisinde yer aldığının tespit edildiği, bu gruba bir kişi tarafından finans desteği sağlandığı anlaşıldı.

Sürdürülen çalışmalar sonucunda, bu grubun Savarona Yatı'nı kiralayarak, yurt dışından getirdikleri kadınlara fuhuş yaptırılacağının belirlenmesi üzerine, adli mercilerden gerekli izinler alındıktan sonra operasyon düzenlenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Savarona Yatı'na çıkan jandarma ekipleri, ilk etapta bazılarının yaşı 18'den küçük olan Rusya ve Ukrayna uyruklu 10 kız, fuhşu organize ettiği iddia edilen 8 kişi ile bazı tanınmış işadamlarını gözaltına aldı.

Göcek açıklarına demirletilen ve çevresine 5 sahil güvenlik botu konuşlandırılan Savarona Yatı'nda aramanın sürdürüldüğü bildirildi.
 

Muğla'ya giriş yapan yabancı uyruklu 5 kişi gözaltında

Antalya İl Jandarma Komutanlığının koordinasyonunda ve Uluslararası Göç Örgütü Temsilcilerinin iştiraki ile gerçekleştirilen operasyon kapsamında, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Rusya'dan gelen ve Dalaman Havalimanı'na iniş yapan bir uçakta bulunan yabancı uyruklu 4'ü kadın 5 kişiyi gözaltına aldı.

 

Gözaltları artabilir

Şebeke üyelerinin Rusya ve Ukrayna'daki mankenlik ajanslarına kayıtlı, bazıları 18 yaşından küçük kızları Türkiye'ye getirerek zengin işadamlarına yüksek fiyatla pazarladıklarının belirlendiğini ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

''Bu çok kapsamlı bir faaliyet, geniş çaplı bir operasyon. Yaklaşık 7 aydır takip ettiğimiz faaliyet olarak Belek'te bir otelden başladı, Savarona'ya kadar uzandı, Savarona'yı kiralamaya kadar uzandı. Yani Savarona'nın adı kiralamayla ilgili... Rusya ve Ukrayna'dan getirilenlerin pazarlanması olayı. Yaşı küçük çocuklar da var, bu ülkelerden zaman zaman Türkiye'ye gelip giden kadınlar da var. Ancak henüz operasyon devam ediyor. Başka kişiler de gözaltına alınabilir.''

 

Operasyona Uluslararası Göç Örgütü'de katıldı

Jandarma yetkilileri, Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyona, Muğla İl Jandarma Komutanlığı'nın yanı sıra, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcilerinin de iştirak ettiğini açıkladılar.
 

Atatürk'ün yatı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Savarona, bugüne kadar inşa edilen kraliyete ait olmayan en büyük yat olarak biliniyor.

Toplam uzunluğu 136 metre olan yatın direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre uzunluğunda.

Ana süitin yanı sıra 17 lüks süit kamarası bulunan Savarona Yatı, Brooklyn Köprüsü'nü inşa eden mühendis John Roebling'in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokuldu.

Cadwallader, Savarona'yı 1931'de Hamburg'da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal etti. Savarona, Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçti fakat Cadwallader onu yüksek dışalım vergisinden dolayı ABD'ye sokamadı. Yatı satmaya karar verdi.

Savarona, 1938 yılında Türk hükümeti tarafından satın alındı. 1938 yılında Kral VII. Edward İstanbul'u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün konuğu oldu.

Bacadan dökülen kurum, majestelerinin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki Atatürk Ertuğrul'u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi.

Türk bayrağı 1938 yılının mart ayında Southampton'da Savarona'ya çekildi. Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul'a geldi.

Atatürk'ün Savarona'da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.

Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetlerinin eğitim gemisi olarak kullanılmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona'yı hurdaya çıkarma kararı alındı.

Ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakikada yatı 49 yıllığına kiraladı ve yeniden döşemeye başladı.

İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı.

Savarona, bugün yolcusu olma ayrıcalığı kazananlara zarafeti ve lüksü yaşatarak bir kez daha dünya sularında seyrediyor.