Satürn'ün Uydusu Titan'da yaşama dair bir iz daha bulundu

Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın atmosferinde yaşam belirtisi olabilecek yeni bulgulara ulaşıldı.

cumhuriyet.com.tr

Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın atmosferindeki incelemelerini sürdüren NASA uzmanları, bu uyduda mikroorganizmaların bulunduğunun kanıtı olabilecek maddelere rastladı. Uzmanlar, Titan'ın yüzeyinin 200 kilometre üzerinde 'akrilonitril' (vinil siyanür) denilen ve yaşamın yapı taşı olan hücre mimarisinin oluşumunu sağlayabilecek bir kimyasal bileşen bulunduğunu ortaya çıkardı.

NASA'nın araştırmasına göre 'akrilonitril' moleküllerine uydunun güney kutbunda daha yoğun miktarda rastlanırken; bu moleküller, Titan'da hakim olan ortalama eksi 179 derecede damlacıklar halinde oluşarak sıvı metan gazıyla kaplı göllere düşüyor. Uzmanlar, Titan uydusunun zorlu atmosfer koşullarında canlı yaşamının ortaya çıkmasını sağlayabilecek korumayı sağlayabileceğini de ileri sürdü.

'İNSANOĞLUNUN VARLIĞINI SÜRDÜREBİLECEĞİ EN ÖNEMLİ İKİNCİ YER'

Daha önce sonuçları 'New Scientist' dergisinde yayımlanan araştırmada, Planetary Science (Gezegen Bilim) Enstitüsü ve California Teknoloji Enstitüsü'nde görevli bilim insanları Amanda Hendrix ve Yuk Yung, Titan ile ilgili verileri inceleyerek uydunun gelecekte insanların yaşaması için gerekli çeşitli enerji kaynaklarını barındırdığını ortaya koymuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli gezegen bilimci Ralph Lorenz, Titan'ın uzun dönemde Mars'tan sonra insanların varlığını sürdürebileceği en önemli ikinci yer olacağını kaydetmişti. (Kaynak: Sputnik)