Şaşırtan savunma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'nın Türkiye'deki zanlıları sorgulama talebinin Ankara'da Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı Nadi Türkaslan tarafından değil, görevlendirdiği başka savcılar tarafından reddedilmesini, "Başsavcılığımızda, mevcut soruşturma ile Almanya adli makamlarının göndermiş oldukları adli yardım isteminin farklı konularda olduğu görüldü" gerekçesine dayandırdı.
cumhuriyet.com.trBu gerekçeyi Deniz Feneri zanlılarının avukatı Kanal 7 Hukuk Müşaviri Ersan Şen’in sorgulama talebine ilişkin yaptığı, “Aynı konuda, iki ülkede yürütülen soruşturmada iki defa ifade vermek istemiyoruz” açıklaması çürütüyor.
Cumhuriyet, Almanya’nın Türkiye’deki zanlıları sorgulama talebinin Ankara’da Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürüten savcı Türkaslan tarafından değil, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği diğer iki savcı tarafından reddedildiğini 7 Haziran 2010 tarihinde “Fener savcısına by-pass” başlığıyla manşetten yayımladı. Bir gün sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında şöyle denildi:
“Deniz Feneri Derneği yetkilileri ile ilgili olarak Almanya adli makamlarınca başlatılan soruşturma nedeniyle başsavcılığımızdan adli yardım isteminde bulunulmuştur. Başsavcılığımızda, mevcut soruşturma ile Almanya adli makamlarının göndermiş oldukları adli yardım isteminin farklı konularda olduğu görülerek, adli yardım isteminin yerine getirilmesi için talimat bürosunda çalışan cumhuriyet savcıları görevlendirilmiştir. Almanya adli makamlarının adli yardım soruşturmasına katılma istemleri de talimat bürosunda görevli cumhuriyet savcıları tarafından değerlendirilmiştir. Deniz Feneri Derneği yöneticileri ile ilgili soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının by-pass edilmesi söz konusu değildir.”
Gerçeği yansıtmıyor
Başsavcılığın, “Başsavcılığımızda, mevcut soruşturma ile Almanya adli makamlarının göndermiş oldukları adli yardım isteminin farklı konularda olduğu görülerek” ifadesi dikkat çekti.
Bu ifadenin gerçeği yansıtmadığı bizzat Deniz Feneri zanlılarının avukatı aracılığıyla aylar öncesinde yapılan açıklamayla ortaya konuldu.
Almanya’nın zanlıları sorgulama talebi 20 Ekim 2009 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği talimat bürosundaki iki savcı tarafından reddedildi. Almanya’nın talebini reddeden savcılar bir gün sonra Almanya’daki Deniz Feneri e.V. soruşturmasını yürüten Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığı’nın talebi doğrultusunda Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karahan ve Mali İşler Daire Başkanı Harun Kapıyoldaş’ın ifadelerini aldı.
Almanya’nın asıl failler diye nitelediği bu isimler adliyede “susma hakkını” kullandı. Kanal 7 Hukuk Müşaviri Ersan Şen, yaptığı açıklamada, Alman makamlarının talep ettiği adli yardım kapsamında ifade verdiklerini belirtti.
Deniz Feneri e.V. soruşturması kapsamındaki suçlamaların kendilerine yöneltildiğini bildiren Şen, bu konuyla ilgili sorular sorulduğunu kaydetti. Şen’in açıklamasının devamı ise şöyle:
“O sorularla alakalı, zaten burada devam eden, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bir soruşturma var. Aynı konuda yürütülen iki soruşturma, aynı suçlamayla ilgili iki ayrı ülkedeki bu safahat nedeniyle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki dosyaya ifade vereceğimizi söyledik. Bu ifadeyi de aynı konuda olması nedeniyle daha sonra Almanya’ya bir şekilde ileteceğiz. Aynı konuda, iki ülkede yürütülen soruşturmada iki defa ifade vermek istemiyoruz.”
Bu açıklamadan tam 8 ay sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haberimiz üzerine yaptığı “Ankara’da yürütülen mevcut Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayla Almanya’nın sorgulama talebinin farklı olduğu” şeklindeki açıklaması bizzat Deniz Feneri zanlılarının avukatı tarafından aylar öncesinden çürütülmüş oluyor.