Sarraf'ın tek cezası da kaldırıldı
Rıza Sarraf’ın Gana’dan uçakla getirdiği 1.5 tonluk külçe altın kaçakçılığında tek ceza alan Duru Döviz’in 57 milyon TL’lik idari para cezasının Bakırköy 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nce kaldırıldığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet Ankara BürosuDuru Döviz’in sahibi Emin Hayyam’a ayrıca verilen 57 milyon TL’lik para cezasına yapılan itirazlar ise reddedildi. Hayyam, itirazını Yargıtay’a taşıdı.
TBMM Soruşturma Komisyonu’na yansıyan belgeler, Rıza Sarraf tarafından Atatürk Havalimanı’na kargo uçağı ile 1 Ocak 2013’te Gana’dan getirilen, ancak “değersiz maden” olarak sahte evraklarla beyan edilen 65 milyon dolar değerindeki 1.5 ton altınla ilgili olayda ilginç bir gelişmenin yaşandığını ortaya koydu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince olayla ilgili yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmış, ancak hakkında işlem yapılması istenen kamu görevlileriyle ilgili olarak soruşturma izni verilmemesi üzerine soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.
Ancak Türk Parasının Kıymetini Koruma Yasası’na muhalefet suçundan yürütülen soruşturma sonucunda Sarraf’ın 1.5 ton altını getirmek için aracı olarak kullandığı Duru Döviz ve Kıymetli Madenler Anonim Şirketi ile şirketin sahibi Emin Hayyam’a ayrı ayrı 18 Aralık 2013’te 57 milyon 789
bin TL para cezası verilmişti.
Hayyam, hem kendisi hem de şirketine verilen 57 milyon 789 bin TL’lik para cezasının kaldırılması için itirazlarda bulundu. Bakırköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Mart 2014’te, ardından Bakırköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi 28 Mart 2014 tarihinde itirazları reddetti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Kabahatler Bürosu, 2 Mayıs 2014 tarihinde idari para cezasına ilişkin kararı, tahsili için 2 Mayıs 2014 tarihinde Yeditepe Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi’ne gönderdi.
Hayyam’ın itirazları üzerine Bakırköy 10. Sulh Ceza Mahkemesi, 18 Nisan 2014’te aldığı kararla Duru Döviz’e verilen para cezasını kaldırdı. Mahkemenin bu kararı üzerine 8 Mayıs’ta Yeditepe Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne söz konusu idari para cezasının tahsilatının yapılmaması için müzekkere yazıldı. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Mutlu Pekman, 9 Mayıs’ta Bakırköy 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin cezanın kaldırılmasına ilişkin kararına itiraz etti.
Hayyam, kendisine ayrıca verilen 57 milyon TL’lik para cezasının kaldırılması için kanun yararına bozma talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 9 Temmuz’da kanun yararına bozma yoluna gitmeme kararı verdi. Hayyam, dosyayı Yargıtay’a taşıdı.