'Sarışın' 'baldız' Türkiye raporunda

Türkiye'de internete uygulanan filtre, Avrupa Konseyi'nin Türkiye raporuna da girdi.

cumhuriyet.com.tr

Raporda, internette, “baldız”, “sarışın”, “hayvanlar”, “gay”, “etek”, “Adrianne” gibi filtre uygulanan kelimelere de işaret edilerek aralarında Youtube’un da bulunduğu 4 bin 662 internet sitesinin yasaklanmasının Avrupa Konseyi’nde kaygı yarattığı belirtildi. Raporda, Türkiye’deki ifade özgürlüğünün ciddi engellerle karşı karşıya olduğu da vurgulandı.

Avrupa Konseyi raporunun ifade özgürlüğünün ele alındığı bölümünde, güncel örnekler ve AKP hükümetinin attığı adımlar sıralandıktan sonra, “Ancak, öyle görünüyor ki, toplanma ve ifade özgürlüğü ciddi engellerle karşı karşıya” değerlendirmesi yapıldı. İnsan hakları aktivistleri dahil olmak üzere muhalefet üyeleri, gazeteciler ve sivil toplum aktivistlerinin kovuşturma ve mahkûmiyetle karşılaşmaya devam ettikleri vurgulanan raporda, aralarında Youtube’un da bulunduğu 4 bin 662 internet sitesinin yasaklanmasının kaygı yarattığı belirtildi. “İnternet ile ilgili çeşitli önlemler, çok sayıda reaksiyonları tetiklemiştir” saptamasının yapıldığı raporda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın, internet servis sağlayıcılarına, 5651 sayılı yasada listenen 138 kelimeden birini içeren web sitelerinin kaldırılması talimatını verdiğine dikkat çekildi. Türk yetkililerinin “Bu önlemler zaten yukarıda belirtilen bu kanun kapsamında web sitelerinin engellenmesi üstüne gelmişti” açıklamasına işaret edilen raporda, bunun Türkiye’de bir sansür olarak algılandığı ve özellikle gençler arasında tepkiye neden olduğu saptaması yapıldı.

 

Pınar Selek davası

Rapora, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Sosyolog Pınar Selek de yer aldı. İfade özgürlüğü bağlamında, “Yazar Pınar Selek’in durumu son derece sembolik” değerlendirmesinin yapıldığı raporda, Selek’in tutuklandığı, bağlantılarının, kaynaklarının ortaya çıkarılması için işkence gördüğü belirtilerek Mısır Çarşısı’nın bombalanmasıyla ilgili bağlantısı olduğu gerekçesiyle suçlandığı anımsatıldı ve “Bir kaza olduğu uzman raporlarında tespit edilmiştir” denildi.

Raportör Josette Durrie, raporuna ilişkin değerlendirme yaparken 2011 yılındaki genel seçimlerdeki izlenimlerini de aktardı. Durrie, “Siyasi partiler ve adaylar eşit olmayan kaynak düzeylerine sahiptiler. Başbakan her seviyede, saldırgan bir kampanya yürüttü, basın özgürlüğü kısıtlıydı, 50 kadar gazeteci tutukluydu” değerlendirmesini yaptı.