Sarımsak her derde deva

Uzmanlar, her gün çiğ sarımsak yemenin domuz gribinden korunmak için yararlı olabileceği bildirildi. Gribal enfeksiyonlarından korunmada C vitamini deposu limonunda sıklıkla kullanılması salık veriliyor.

cumhuriyet.com.tr

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalçın Tekol, her gün yenecek orta boyda 3-4 diş çiğ sarımsağın, domuz gribinden korunmak için yararlı olabileceğini söyledi.

Sarımsağın domuz gribi virüsüne etkisinin özel olarak test edilmediğini belirten Tekol, ''Ancak, daha önce yapılan denemelerde sarımsağın grip virüsünün çeşitli tiplerine karşı etkili olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla domuz gribinden korunmak için de sarımsak etkili olabilir'' dedi.

Tekol, sarımsağın gripten koruyucu etkisinin kısa sürdüğünü, bu nedenle her gün yenilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''halkın sarımsak yemesini engelleyen en önemli nedenin, sarımsağın nahoş kokusu olduğunu, ancak herkesin sarımsak tüketmesi halinde kokusundan kimsenin rahatsız olmayacağını'' söyledi.

Sarımsak yemenin gripten korunmada ekonomik ve kolay uygulanacak bir yöntem olduğuna dikkati çeken Tekol, gripten koruyucu diğer önlemlerin alınmasının da ihmal edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Limon ihmal edilmemeli

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Adnan Dölek, gribal rahatsızlıkların geçmişten günümüze her zaman görüldüğünü, ancak, son günlerde ülkemizde de artış gösteren ''domuz gribi'' de dikkate alınarak C vitamini deposu narenciyenin tüketiminin doğal ve sağlıklı bir yöntem olarak teşvik edilmesini istedi.

Narenciye ürünlerinin gribal rahatsızlıklara karşı ilaç kadar etkili olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını ifade eden Dölek, Sağlık Bakanlığının halka narenciye ürünleri tüketimi yönünde öneride bulunmasının son derece yararlı olacağını söyledi. Dölek, ''Bu yıl rekolte yüksek, fiyatlar ucuz olacak. Sağlığını düşünen C vitamini deposu narenciye tüketsin'' dedi.

Erdemli genelinde 70 bin dekar alanda geçen yıl 295 bin 500 ton limon üretildiğini ifade eden Dölek, ilçenin bu alandaki üretimin yüzde 65'ini karşıladığını, bu yıl 300 bin tona yakın rekolte elde edilmesinin beklendiğini söyledi.

Erdemli Sağlık Grup Başkanı Dr. Ali Yaman da, ''domuz gribi'' rahatsızlığına karşı tedbir olarak limon ve diğer narenciye ürünlerinin tüketilmesinin etkili olabileceğini söyledi.
Yaman, ülkemizde ve bölgemizde bolca üretimi yapılan limonun sadece kışın gelmesi ve hava değişiklikleri ile oluşacak rahatsızlıklara karşı vücut direncini artıracağını kaydetti.