Saray'a uyumlu Yüksek Yargı
Adalet Bakanlığı’nın yasa taslağı kulislerde sosyal demokrat kadroları dağıtmak için bir Saray hamlesi olarak değerlendiriliyor.
Alican UludağAdalet Bakanlığı’nın Danıştay ve Yargıtay’ın toplam 711 üyesinin görev süresini sona erdiren, görev süresini 12 yılla sınırlandıran ve mevcut üyeleri taşraya düz hâkim ve savcı olarak gönderme ve içlerinde kendilerine yakın olanları tekrar atama hazırlığından “uyumlu yüksek yargı” planı çıktı. Yüksek yargı kulislerinde, Saray’ın özellikle Yargıda Birlik Platformu içinde yer alan sosyal demokrat grubun pasifize edilerek, milliyetçilerle sınırlı bir ittifakla yola devam etmek olduğu konuşuluyor. İktidarın bu yolla, yüksek yargıdaki koltukların tamamına yakını kendisinin alıp hiçbir pazarlığa ihtiyaç duymadan istediği kararları almak, istediği atamaları yapmak istediği belirtildi. Bakanlığın hazırladığı taslakla, 516 Yargıtay üyesinin sayısı 300’e, 195 üyesi bulunan Danıştay’ınki ise 125’e düşürülecek.
Taslakla mevcut tüm Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresi otomatik olarak sona erecek. Yasaya eklenecek geçici maddeyle HSYK Genel Kurulu, görev süresi sona erecek üyelerden istediklerini tekrar yüksek yargıya atayacak. Özellikle yüksek yargının sosyal demokrat kökenli üyelerin taslaktan haberinin olmaması dikkat çekti. Yargıda Birlik Platformu içinde yer alan sosyal demokratların bu nedenle taslağın oluşumuna katkı sunmadığı belirtildi.
Taslakla üye sayısı azaltılarak Saray/İktidarla daha uyumlu bir yüksek yargı hedeflendiği dillendirildi. Ancak kulislerde, iktidarın sosyal demokratları da tasfiye ederek ittifakını sadece milliyetçilerle sınırlı tutabileceği konuşuluyor. Yüksek yargı içinde öne çıkan bir sosyal demokrat üye, taslaktan haberlerinin olmadığı, sınırlı bilgiye sahip olduklarını belirtirken, “Yüksek yargıyı sil baştan dizayn edecek bir çalışmanın oldu bittiye getirilmesine karşıyız” dedi. Yeniden atanacak üyeliklerde sosyal demokratlara ne kadar kontenjan ayrılacağı, dengenin korunup korunmayacağı öne çıkan sorular arasında yer aldı. Bu noktada atamayı yapacak HSYK Genel Kurulu’ndaki sosyal demokratlar üyelerin tavrı da belirleyici olacak. Eğer yüksek yargıya yeterli sayıda sosyal demokrat atanmazsa, Yargıda Birlik Platformu’nda çatlak olabileceği ve uyumun bozulabileceği dile getirildi.